FENA Novost: Predstavnici zemalja-članica CEDC – Snažna potpora evroatlantskom putu BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 14:53:05

Predstavnici zemalja-članica CEDC – Snažna potpora evroatlantskom putu BiH

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Mir i stabilnost u regionu zapadnog Balkana nemaju alternative – istaknuto je danas u Sarajevu nakon sastanka delegacija zemalja-članica Odbrambene suradnje u srednjoj Evropi (Central European Defence Cooperation – CEDC) i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Tokom sastanka odbrambenih dužnosnika zemlja-članica CEDC-a i odbrambenih struktura BiH  naglašeni su opredjeljenje za  jačanje partnerstva i snažna potpora evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Odlučnost na tom planu potvrdio je ministar odbrane i sporta Republike Austrije Hans Peter Doskozil, koji je nakon susreta u Ministarstvu odbrane BiH izjavio da partnerstvo u ovom dijelu Evrope podrazumijeva i jačanje bilateralne suradnje u sklopu različitih projekata od značaja za regionalnu stabilnost i sigurnost.

Podsjetio je da je susretu u glavnom gradu BiH prethodio sastanak ministara odbrane CEDC-a u Beču na kojem je razgovarano o različitim aspektima migracione krize i modalitetima odgovora na ovaj izazov u regionu zapadnog Balkana i šire, uključujući i očuvanje stabilnosti u BiH u sklopu Misije “Althea“, odnosno u suradnji sa snagama EUFOR-a.

Ministar Doskozil je kazao da su predstavnici zemalja srednje Evrope prisutni i u Misiji Althea, te da postoji jasno opredjeljenje tih zemalja da u suradnji s Bosnom i Hercegovinom održe tu misiju, kao i da putem bilateralnih projekata pružaju svu neophodnu pomoć, posebno kada se radi o rješavanju pitanja koja se tiču migracione krize, te uključivanja vojnih elementa radi jačanja sigurnosti granica.

– Ukoliko dođe do migracione krize u BiH, a o tome smo jučer već razgovarali s kolegama iz Makedonije, Srbije i Crne Gore, bit ćemo tu da vas podržimo – poručio je austrijski ministar odbrane, najavljujući da će u nastavku zvanične posjete BiH, odnosno Ministarstvu odbrane BiH biti upriličena i posjeta snagama EUFOR-a.

Snažnu opredijeljenost za podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu potvrdili su i ministrica odbrane Republike Slovenije Andreja Katić, kao i zamjenik ministra odbrane Češke Republike Jakub Landovsky, ocijenivši da je to pravi put koji doprinosi regionalnoj i uopće evropskoj stabilnosti.    

U osvrtu na temeljne poruke susreta s predstavnicima CEDC-a, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je izjavila da je i ovaj sastanak potvrdio prijateljski i partnerski odnos šest zemalja srednje Evrope okupljenih u sklopu CEDC-inicijative, te da je bio orijentiran ka jačanju bilateralne i regionalne suradnje.

Precizirala je da je razgovarano o daljnjem angažiranju snaga EUFOR-a, odnosno nastavku Misije Althea u BiH, te pitanjima koja se tiču savremenih prijetnji po regionalnu i globalnu sigurnost, uključujući i borbu protiv terorizma, kao i svih oblika organiziranog kriminala, a radi postizanja višeg stepena sigurnosti i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Inicijativa Odbrambene suradnje u srednjoj Evropi okuplja ministre odbrane zemalja-članica i to: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Zajednički cilj država-članica CEDC-a jeste jačanje odbrambene suradnje u skladu s odredbama Evropske zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, temeljne na konceptu udruživanja i dijeljenja odbrambenih sposobnosti zemalja srednje Evrope.

(FENA) D.V.