FENA Novost: Konferencija o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje u jugoistočnoj Evropi

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 16:19:14

Konferencija o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje u jugoistočnoj Evropi

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Jedanaest autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije predstavilo je svoje istraživačke radove o temi krivičnih djela počinjenih iz mržnje u jugoistočnoj Evropi na danas završenoj konferenciji u Sarajevu koja je okupila više od 70 učesnika iz regiona. 

Konferenciju je organizovala Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i u partnerstvu s Kancelarijom OSCE-a u Albaniji i Misijama OSCE-a u Crnoj Gori, Srbiji i Skoplju.

Sudionici konferencije istaknuli su da krivična djela počinjena iz mržnje u jugoistočnoj Evropi imaju mnoga zajednička obilježja i obrasce, kao što su slični zakonski okviri i grupe žrtava, ali isto tako i problem neprijavljivanja slučajeva i umanjivanja važnosti incidenata motivisanih mržnjom.

Istovremeno, ocijenjeno je da nerijetko dolazi do efekta prelivanja utjecaja takvih incidenata unutar država regiona, a što zahtijeva djelovanje na regionalnom nivou i dovoljan stepen regionalne sinergije.  

– Ideja vodilja današnje diskusije, kojom se kombinuju akademski i praktični stavovi o tome kako na najbolji način razumjeti i tumačiti ovu pojavu i njen utjecaj na društvo uopšte, bila je da se premosti nedostatak relevantne literature o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje u regionu – rekao je Fermin Cordoba, šef Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH.

Joanna Perry, kopredsjedavajuća Savjetodavnog odbora Međunarodne mreže za proučavanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje, naglasila je da je regionalni fokus ove konferencije naročito značajan, imajući u vidu da u literaturi o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje obično dominiraju angloamerička gledišta.

– Profesori, kreatori politika djelovanja i organizacije civilnog društva se suočavaju s konkretnim izazovima u kreiranju državno i regionalno relevantnih koncepata i strategija za razumijevanje i bavljenje pitanjima mržnje i krivičnih djela počinjenih iz mržnje – kazala je Perry.

Naglasila je da okupljanja poput ovog podstiču na kreativno razmišljanje i aktivnije djelovanje nužno u borbi protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje, kao jednog od velikih izazova našeg vremena.

Marija Lučić-Ćatić, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, istakla je da je ova konferencija poslužila kao izvrsna platforma za razmjenu naučnih i stručnih iskustava.

– Zahvaljujući svojoj višedimenzionalnosti, diskusija je ponudila učinkovite mehanizme borbe protiv ovog fenomena koji mogu poslužiti kao temelj za unapređenje postojećih modela reagiranja na ovu iznimno opasnu društvenu pojavu – navodi Lučić-Ćatić.

Istraživački radovi predstavljeni na konferenciji će biti objavljeni u Zborniku radova Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa dodatna četiri rada odabrana putem procesa razmatranja.

Izražena je nada da će ti istraživački radovi pomoći stručnim radnicima u regionu da se na adekvatan način bave problematikom krivičnih djela počinjenih iz mržnje, ali i da podstaknu dalju akademsku raspravu o tome kako se na najbolji način baviti tom pojavom, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

(FENA) H.D.