FENA Novost: U Tesliću konferencija o ljudskim pravima i medijima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 14:39:24

U Tesliću konferencija o ljudskim pravima i medijima

TESLIĆ, 7. novembra (FENA) – Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji s projektom Evropske unije SOCEM “Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanja kapaciteta za praćenje” organizirao je danas u Tesliću dvodnevni prvi radni sastanak koji ima za cilj povećati svijest o ljudskim pravima u bh. medijima.

Skupu prisustvuju medijski eksperti, predstavnici medija i organizacija koje u svom radu koriste medije za zaštitu i promociju ljudskih prava radi pripreme izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH koji bi, prema najavama, trebao biti izrađen do kraja godine, a potom bi trebalo biti upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Organizatori konferencije naglasili su da je namjera u zajedničkom radu naznačiti najosjetljivije segmente medijskog djelovanja kada je u pitanju zaštita i promocija ljudskih prava, javlja izvjestiteljica Fene.

Savjetnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice Sanja Škuletić-Malagić pojasnila je da se na ovaj način želi  prvi put ponuditi sveobuhvatna informacija o stanju medija kako bi se stvorila potpuna slika o toj temi.

Kako je kazala koordinatorica projekta SOCEM Emina Pašić, u okviru teme medija i medijskih sloboda izvještaj će se temeljiti na oblast ljudskih prava prvenstveno ranjivih kategorija, najavljujući da će u decembru jedna od tema biti i govor mržnje.

Naglašeno je da Bosna i Hercegovina ima dobru zakonsku regulativu u oblasti ljudskih prava, u regionu, ali i Evropi, no problem nastaje kada je u pitanju implementacija zakonskih rješenja.

Iako su neki novinari isticali da stanje u bh. medijima nije zabrinjavajuće, drugi su naglasili da činjenica da ubistva novinara u BiH nisu svakodnevica ne znači da njihova prava nisu ugrožena.

Na konferenciji je iznijet i podatak da je policijskim strukturama u BiH prijavljeno 13 prijetnji ili fizičkih napada na novinare.

Kao jedan od prijedloga kako bi se položaj novinara mogao poboljšati predloženo je uvođenje instituta službena osoba za novinare u BiH.

Tokom rasprave o izvještavanju medija o ranjivim kategorijama društva, rečeno je da se mediji na to pitanje uglavnom fokusiraju kada se obilježavaju međunarodni dani tih osoba, te se moglo čuti da priče o ranjivim kategorijama nisu isplative za medije.

Kao neizostavan problem u medijskom izvještavanju istaknuto je što ne postoje novinari specijalizirani za jednu temu, ali i problem ekspanzije medija, posebno on line medija, te način finansiranja svih vrsta medija.

Tokom dana učesnici će u radnim grupama razgovarati o ljudskim pravima, pravima medija i govoru mržnje, a na kraju konferencije trebali bi biti objedinjeni zaključci koji će poslužiti za izradu izvještaja o medijima u BiH.

(FENA) L.A.