FENA Novost: Premijera poetsko-scenskog kolaža inspiriranog poezijom Muse Ćazima Ćatića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 09:36:49

Premijera poetsko-scenskog kolaža inspiriranog poezijom Muse Ćazima Ćatića

MOSTAR, 7. studenoga (FENA) – Na kamernoj teatarskoj sceni mostarskog Centra za kulturu, u utorak, 15. novembra, s početkom u 19:30 sati, bit će premijerno izvedena poetsko-scenska izvedba “Vjerni rob ljepote”, inspirirana poezijom bosanskohercegovačkog i bošnjačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

U spomen na stogodišnjicu smrti pjesnika poetsko-scensku izvedbu za scenu je priredio Salko Šarić, uz sudjelovanje glumaca Nedžada Maksumića i Diane Ondelj- Maksumić, priopćeno je iz Centra za kulturu Mostar.

Ćatićevim stihovima divili su se mnogi, a njegovu poetsku moć među prvima je prepoznao hrvatski pjesnik Tin Ujević: “Od svih ovih mladih pjesnika i novatora, u koje možemo ubrojiti i Matoša, Ćazim je jedini pravi pjesnik i pjesnički talent. Jer on jedini osjeća sa životom i živi, a svi su drugi verbalisti i ljudi zatvoreni u svoje apstrakcije. Svi su drugi izvještačeni, a on je iskren”.

Poslije Tina Ujevića, Ćatića je dugo pratila kritičarska i književnohistorijska šutnja, a ponovno je otkriven u Tešnju 1965., povodom pedesetogodišnjice smrti.

Sada znamo na čemu smo – pjesnik Musa Ćazim Ćatić je s nama i neka ta sreća potraje. Ne mogu izbjeći posljednje Ćatićeve retke, posljednju pjesmu, ispisanu drhtavom rukom i očima koje se sklapaju.

(FENA) R.G.