FENA Novost: Praizvedba baleta ‘Omer i Merima’ 17. i 18. novembra u NPS

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 14:11:04

Praizvedba baleta ‘Omer i Merima’ 17. i 18. novembra u NPS

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) – Baletna predstava “Omer i Merima” u režiji i koregrafiji Belme Čečo Bakrač bit će praizvedena  17. i 18. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, donoseći prvi put na ovdašnjoj baletnoj sceni jednu od najpoznatijih bosankohercegovačkih balada koja zasigurno spada u sam vrh najznačajanijih djela kulturne baštine.

Priča oživljava sliku Bosne i Hercegovine s početka 19. stoljeća, a kostim i scenografija oslikavaju autentičnost i kolorit tog vremena.

Koreografija i režijska koncepcija predstave su spoj klasičnog i modernog i u tom spoju nastaju sukobi i harmonije pokreta i plesa glavnih likova ove predstave.

Oko projekta praizvedbe baleta “Omer i Merima” okupljena je kvalitetna i kreativna ekipa autora.

Đelo Jusić napisao je muziku prema libretu književnika Gradimira Gojera. Kostimografska rješenja su djelo Amne Kunovac Zekić, a scenografsko rješenje je autorski rad bh. scenografa s kanadskom adresom Emira Gelje.

U premijernoj podjeli naslovnih uloga Omera i Merimu igraju prvak Beogradskog Narodnog Pozorišta Milan Rus i solistica Tamara Ljubičić. Publika će moći uživati i u kreacijama solista Baleta Narodnog pozorišta predvođenih Ekatarinom Vereščaginom, Jovanom Milosavljević, Mihailom Mateescuom i Natašom Gaponko, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

(FENA) M.L.