FENA Novost: Počelo suđenje osumnjičenim za pogibiju više od 100 osoba u Ankari

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 14:29:28

Počelo suđenje osumnjičenim za pogibiju više od 100 osoba u Ankari

ANKARA, 7. novembra (FENA) – Suđenje za 36 osoba osumnjičenih za umiješanost u dvostruki napad, najpogibeljniji u Turskoj, koji se pripisuje Islamskoj državi, u kojem je u Ankari 2015. poginulo više od 100 osoba, počelo je u ponedjeljak u glavnom gradu Turske.

Napad za koji niko nije preuzeo odgovornost bio je usmjeren na skup prokurdskih aktivista 10. oktobra 2015. ispred glavne željezničke stanice u Ankari.

Rodbina i osobe bliske žrtvama žalile su se zbog sporosti istrage o napadu, što je izazvalo napetosti između vlasti i kurdske manjine.

Među osumnjičenima je 35 Turaka i jedna žena, identificirana kao Valentina Slobodjanjuk, kazahstanske nacionalnosti, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Neki bi mogli dobiti kazne do 11.750 godina zatvora ako ih se proglasi krivima za krivično djelo ubistva i pokušaja rušenja ustavnog poretka. Drugi osumnjičeni optuženi su samo za pripadnost IS-u i prijete im kazne do 22 godine zatvora. Saslušanje u ponedjeljak održano je uz velik broj pripadnika snaga sigurnosti u zaštitnim odijelima i kacigama, po prizorima koje su objavili mediji, prenosi Hina.

 

(FENA) B.D.