FENA Novost: Pendeš i El-Atawi o bilateralnoj suradnji i euroatlantskom putu BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 15:49:23

Pendeš i El-Atawi o bilateralnoj suradnji i euroatlantskom putu BiH

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) – Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u posjetu ambasadora Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yassera El-Atawija, sa kojim je razgovarala o bilateralnoj suradnji i procesu pristupanja Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Tokom sastanka ministrica Pendeš je potvrdila opredijeljenost Bosne i Hercegovine za procese pristupanja NATO i EU, te istakla da se trenutno radi na ispunjenju preostalih obaveza za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP – Membership Action Plan) u NATO-u.  

Pritom, kako je istakla ministrica Pendeš, “mi uspješno učestvujemo u svim oblicima partnerske saradnje sa NATO, kroz programe IPAP i PARP, čime pokazujemo našu interoperabilnost sa zemljama NATO-a.”

Potcrtala je da je to pokazala i vježba REGEX 16, koja je održana u Bosni i Hercegovini u organizaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ambasador El-Atawi je podržao nastojanja Ministarstva odbrane BiH i Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu, te izrazio očekivanje da će zemlje članice NATO-a to prepoznati i podržati BiH na njenom euroatlantskom putu.

El-Atawi je, još jednom, istakao podršku Egipta razvoju i jačanju Bosne i Hercegovine i ukupnoj bilateralnoj suradnji, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH-a.      

(FENA) E.F.