FENA Novost: Ministri odbrane država članica CEDC-a sutra u posjeti MOBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 09:54:38

Ministri odbrane država članica CEDC-a sutra u posjeti MOBiH

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) – Ministri odbrane država članica CEDC (Central European Defence Cooperation) posjetit će sutra Ministarstvo odbrane BiH.

Ministri odbrane država članica Odbrambene saradnje u srednjoj Evropi (Central European Defence Cooperation – CEDC), čije članice su: Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija, boravit će u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Sutra će biti upriličen svečani doček ministara odbrane država članica CEDC te susret delegacija CEDC-a i MOBiH. 

Nakon toga medijima će se obratiti ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i ministar odbrane Republike Austrije Hans Peter Doskozil, najavljeno je iz MOBiH.  

Zajednički cilj država članica CEDC-a  je jačanje odbrambene saradnje u skladu s odredbama Evropske zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, a osnovni koncept je udruživanje i dijeljenje odbrambenih sposobnosti zemalja srednje Evrope.

Ministri odbrane CEDC-a posjetit će Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u cilju predstavljanja interesa i posvećenosti država CEDC-a regiji jugoistočne Evrope, a posebno Bosni i Hercegovini te podrške procesu evroatlantskih integracija BiH, navodi se u saopćenju iz MOBiH.

(FENA) J.Č.