FENA Novost: Šef ETA-e uhapšen u Francuskoj

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-05 12:34:26

Šef ETA-e uhapšen u Francuskoj

PARIZ, 5. novembra (FENA) – Mikel Irastorza, jedan od glavnih šefova baskijske separatističke organizacije ETA uhapšen je na jugu Francuske, rekao je u Madridu španski ministar unutarnjih poslova.

Ministarstvo predstavlja Mikela Irastorzu kao “najvišeg trenutnog lidera terorističke grupe ETA, koji je izbjegao pravosuđu”.

On je bio uhapšen “u jednoj kući u francuskom mjestu Ascain, u Pyrenees-Atlantiques”, precizirao je on u saopćenju.

Operaciju koja cilja “liderske strukture ETA-e” izveli su agenti glavne direkcije unutarnje sigurnosti (DGSI) u saradnji sa Španskom civilnom gardom.

Ministarstvo je spomenulo mogućnost drugih hapšenja, u toku operacije “koja i dalje traje”. Bračni par koji ga je primio također je smještan u pritvor, prema francuskim izvorima.

ETA, osnovana 1959. godine, smatra se odgovornom za smrt više od 800 osoba u više od 40 godina oružane borbe za nezavisnost Baskije i Navarre. Ona je odbila odgovornost za nasilje prije pet godina, ali je odbila i da vrati oružje i da se raspusti, kako su to tražili Madrid i Pariz.

Dvanaestog oktobra, Francuska i Španija su saopćile da su pronašle sklonište ETA-inog oružja u Carlepontu, 120 kilometara sjeverno od Pariza.

U saopćenju od 18. oktobra, ETA je zatim optužila Španiju i Francusku da ne žele “tražiti razumna rješenja” za mir u Baskiji. Njen operativni kapacitet je veoma smanjen, nakon godina policijskih akcija i gubitka podrške u baskijskom društvu. Velika većina pripadnika su u zatvoru i samo dvadesetak ih je u nelegalnim skloništima, prema španskim i francuskim antiterorističkim snagama, naveo je AFP.

(FENA) H.D.