FENA Novost: Tim Federalne uprave civilne zaštite učestvovao u NATO vježbi u Crnoj Gori

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 11:15:40

Tim Federalne uprave civilne zaštite učestvovao u NATO vježbi u Crnoj Gori

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) učestvovao je u NATO Međunarodnoj terenskoj vježbi Crna Gora-2016, koja je jučer završena u toj susjednoj zemlji, a prema planu aktivnosti jučer je upriličen demonstracijski dan.

Tim za spašavanje uz pomoć čamaca FUCZ-a izvršio je pripreme tima i opreme za pokaznu vježbu koja je održana na lokaciji Plavnica.

Iz baznog kampa formiran je konvoj od učesnika vježbe, koji su uz policijsku pratnju došli na lokaciju izvođenja pokazne vježbe. Predhodni dan, 2. novembra, organizator vježbe je sa timovima utvrdio način izvođenja pokaznih vježbi.

Po dolasku na lokaciju Plavnica, dio Tima FUCZ izvršio je iskrcavanje plovnih vozila, rafting čamca s motorom i skutera na vodi, dok je drugi dio Tima pristupio formiranju promotivnog punkta sa šatorom, u kojem je bila izložena oprema i promotivni materijal.

Timovi koji su bili angažirani u vježbi, imali su određene zadatke za demostraciju, tako da je i Tim FUCZ pristupio spašavanju ljudi iz vode, te obilasku potopljenih kuća, nakon čega je i završena pokazna vježba.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler i direktor za vanredne situacije Mirsad Mulić.

Nakon riječi zahvalnosti svim učesnicima vježbe, te naglaska dobre organizacije i koordinacije među timovima u izvršavanju postavljenih zadataka, konstatirano je da je Crna Gora načinom i kvalitetom organizacije međunarodne terenske vježbe upravljanje posljedicama vanredne situacije, dokazala spremnost i kapacitiranost da preuzme odgovornost za realizaciju složenih aktivnosti u okviru NATO saveza.

Međunarodnu terensku vježbu Crna Gora 2016 organizirali su Direktorat za vanredne situacije Crne Gore i Evroatlanski Centar za koordinaciju djelovanja u katastrofi (EADRCC).

Nakon završetka ceremonije, Tim FUCZ se vratio u bazni kamp gdje su timovi međusobno razmijenili stečena iskustva, te dogovorili buduću saradnju, jer NATO planira u Bosni i Hercegovini održati sličnu vježbu u 2017. godini.

U popodnevnim satima danas je predviđen dolazak Tima FUCZ u BiH.

(FENA) M.L.