FENA Novost: Sastanak SDP – “Prosvjeta”: Nedopustiva marginalizacija Sarajlija Srba

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 13:37:07

Sastanak SDP – “Prosvjeta”: Nedopustiva marginalizacija Sarajlija Srba

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Na osnovu zahtjeva u otvorenom pismu vlastima, u kojem je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” skrenulo pažnju na nedopustivu marginalizaciju i loš status Sarajlija srpske nacionalnosti, delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH predložila je nacrt operativnog plana prema kom bi socijaldemokrati na kantonalnom, gradskom i općinskim nivoima trebali inicirati rješavanje ovih nagomilanih problema. U nekoliko narednih dana će zajedničkim radom biti definirani i usaglašeni konkretni prijedlozi.

To je saopćeno danas iz SDP-a BiH nakon što se delegacija te stranke sastala na vlastitu inicijativu s predstavnicima “Prosvjete” u sjedištu tog društva u Sarajevu.

– Vlasti na svim nivoima u Sarajevu već decenijama ne uspijevaju stvoriti adekvatnu atmosferu dostojnu epiteta multietničkog grada, kojim se Sarajlije ponose. Predstavnici ‘Prosvjete’ su upozorili kako se u našem gradu, nebrigom vlasti, Srbi sve više svode na status konstitutivne manjine te kako je nužno što prije se suprotstaviti ovoj nebrizi i diskriminaciji. Istakli su da je ‘Prosvjeta’ kulturno, a ne političko udruženje, ali da su na reagovanje natjerani zbog problema koji se godinama gomilaju, a ništa se ne poduzima na rješavanju – citat je iz saopćenja SDP-a BiH.

Na sastanku je saopšteno i da su članovi SDP-a u Vijeću Grada Sarajeva već pokrenuli inicijativu za izmjenu teksta na ploči na gradskoj Vijećnici, što je bio jedan od zahtijeva “Prosvjete”.

– Postojeći tekst je politički nekorektan jer sadržajem navodi na pomisao da su za granatiranje Vijećnice krivi svi Srbi, pa čak i oni koji su je branili. Obje delegacije su se složile kako ovaj zločin urbicida mora biti adekvatno obilježen i da počinitelji moraju biti tačno i precizno imenovani. O prijedlogu novog teksta će se raspravljati već na narednoj sjednici Gradskog Vijeća – navodi također u saopćenju SDP.

U delegaciji te stranke, koja je razgovarala s predstavnicima “Prosvjete”, bili su potpredsjednik Miro Lazović, predsjednik sarajevske kantonalne organizacije Igor Kamočaji te općinske organizacije SDP-a u Starom Gradu Malik Garibija.

S njima je razgovarao predsjednik “Prosvjete” Savo Vlaški i predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić.

 

(FENA) F.F.