FENA Novost: Obilježena 22. godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 14:58:09

Obilježena 22. godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“, danas je u haremu Alipašine džamije okupljanjem saboraca i članova porodice, te predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Centar obilježena je 22. godišnjica od pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizirane brigade.

Polaganjem cvijeća na mezar, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali počast Esadu Bajramoviću, borcu Armije RBiH koji je spašavajući ranjenog saborca poginuo 7. novembra 1994. godine na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja više okupiranih sela i zaseoka. Uime Općine Centar cvijeće su položili savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Haris Vlajčić.

O Esadu Bajramoviću i njegovom ratnom putu u redovima Armije RBiH govorio je Mustafa Rustemagić, pripadnik i član Sekcije 105. motorizovane brigade i dodao da istinu o dešavanjima tokom proteklog oslobodilačkog rata treba stalno prenositi, posebno najmlađima koji su naša budućnost.

-Najvažnije da nikada ne zaboravimo naše šehide, ljude koji su dali svoje živote na svijetlom i poštenom putu odbrane domovine Bosne i Hercegovina. Oni su nam ostavili obavezu da branimo ovu zemlju i narod. O komandantu Esi Bajramoviću ne treba govoriti puno, jer svi dobro znamo ko je bio i šta je uradio na svom ratnom putu u redovima Armije RBiH, naglasio je Rustemagić.

Savjetnik Resić je kazao da je Eso Bajramović bio čovjek koga su odlikovale najveće ljudske vrline.

-Danas je dan sjećanja na jednog od legendarnih komandanata, dan sjećanja na Esada Esu Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizirane brigade Armije RBiH koja je imala častan put tokom cijelog vremena odbrane. Herojski je izdržavala napade i pokazala dostojanstvo poštujući u borbi herojstvo, pravila ratnog prava, humana načela ratovanja, Ženevsku konvenciju. U nedjelju ćemo zajedno s članovima sekcije  105. mtbr. i boračkih udruženja obići mjesto pogibije Ese Bajramovića na Nišićkoj visoravni, te na tom mjestu položiti cvijeće i odati počast ovom velikom borcu i patrioti. Ovakav čovjek, heroj i ovakav častan put se niti smije, niti može zaboraviti, istakao je Resić, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M.B.