FENA Novost: Južnokorejska predsjednica Park: Sve je bilo moja greška

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 15:00:16

Južnokorejska predsjednica Park: Sve je bilo moja greška

SEUL, 4. novembra (FENA) – Južnokorejska predsjednica  Park Geun-Hye pristala je u petak da bude ispitivana u zvaničnoj korupcijskoj istrazi, opisujući sebe kao osobu koja previše vjeruje ljudima, “usamljenu” čelnicu koja je izgubila oprez prema bliskoj prijateljici uhapšenoj zbog pronevjere.

U krajnje emotivnom televizijskom obraćanju naciji, Park je izjavila da je skandal s njenom dugogodišnjom saradnicom od povjerenja Choi Soon-Sil “potpuno moja greška”, ali je negirala izvještaje koji povezuju  nju i Choi s vjerskom sektom.

Skandal je uništio povjerenje javnosti u predsjednički položaj Park  a nova Gallupova anketa pokazala je da je stopa odobravanja njenog rada srozana na samo pet posto  što je  najniži nivo ikada za jednog aktuelnog južnokorejskog predsjednika.

– Posljednja dešavanja isključivo su moja greška i izazvana su mojim nemarom – izjavila je Park, dodajući da je pretrpjela “mučno slamanje srca” jer je uzrok tolike javne brige i nemira.

Zvanična istraga usmjerila se na navode da je Choi (60) iskoristila svoje bliske veze s Park kako bi prinudila lokalne firme  da doniraju velike sume sumnjivim neprofitnim fondacijama od čega je izvlačila ličnu korist, prenosi AFP.

 

(FENA) B.D.