FENA Novost: Ekotim: Ratificirati Pariski sporazum o klimatskim promjenama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 14:17:44

Ekotim: Ratificirati Pariski sporazum o klimatskim promjenama

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Centar za životnu sredinu, Centar za ekologiju i energiju, Ekotim i Evropska mreža nevladinih organizacija koje se bave klimatskim promjenama pozvale su nadležne organe BiH da hitno pristupe ratifikaciji Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, koji je danas stupio na snagu.

Također, poručuju da bi nadležni trebali pokazati spremnost na dosljednu primjenu Sporazuma.

– Sada je vrijeme da se Sporazum prevede u niz aktivnosti koje će omogućiti dostizanje postavljenih ciljeva. U praksi, to znači odustajanje od izgradnje planiranih termoelektrana na ugalj širom Bosne i Hercegovine – saopćili su iz Udruženja za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja “Ekotim”.  

Do kraja 2018. godine, navode, neophodno je i revidirati postojeći cilj za smanjenje emisija gasova staklene bašte, koji mora biti značajno ambiciozniji, imajući u vidu potencijal obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

Pariski sporazum je usvojen prošlog decembra na svjetskom klimatskom Samitu u Parizu, pri čemu se 195 zemalja svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obavezalo da će postepeno smanjivati svoje emisije gasova staklene bašte, sve do nultog nivoa u drugoj polovini ovog stoljeća.

Da bi Sporazum stupio na snagu, bilo je potrebno da ga ratifikuje više od 55 zemalja svijeta, koje zajedno čine više od 55 posto svjetskih emisija gasova staklene bašte.

(FENA) M.L.