FENA Novost: Brčkalo: Špirić rekorder po prenesenim nadležnostima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 14:44:21

Brčkalo: Špirić rekorder po prenesenim nadležnostima

BANJA LUKA, 4. novembra (FENA) – Tragikomično je da Nikola Špirić dijeli lekcije iz patriotizma Savezu za promjenu, jer je on rekorder po broju prenesenih nadležnosti s Republike Srpske (RS) na nivo BiH, ukazao je generalni sekretar PDP-a Miroslav Brčkalo.

– Izgleda tragikomično kada nam Špirić dijeli lekcije iz patriotizma, jer je posljednja osoba koja bi to trebala da radi, budući da je rekorder po broju prenesenih nadležnosti s RS-a na nivo BiH, samo što je to radio u različitim ulagama i u različitim političkim strankama. Patriotizam je za njega stran pojam – tvrdi Brčkalo.

Kategoričan je i da je Špirić priznao da je SNSD-u Međunarodni monetarni fond (MMF) “draži od svih građana RS-a”.

– Oni bez svakoga mogu, samo ne mogu bez MMF-a i njihovih sredstava i u tom slučaju se ponašaju kao narkomani bez predviđene doze – dodao je.

Brčkalo je odbacio kao netačne Špirićeve tvrdnje da je cilj Saveza za promjene rušenje institucija RS-a.

– Cilj Saveza za promjene je rušenje nesposobne vlasti, a ne rušenje institucija RS-a. Osuđujemo svako izjednačavanje i poistovjećivanje stavova SNSD-a s institucijama RS-a – naglasio je generalni sekretar PDP-a.

Komentarišući Špirićeve optužbe upućene na Savez za promjene, nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH, Brčkalo je rekao da je na tom sastanku urađeno više posla, nego za prethodnih deset godina vlasti SNSD-a u institucijama u Sarajevu.

Sve što je dogovoreno jučer je, kaže, u interesu građana, kao što je najavljeno smanjenje cijene lijekova, uvođenje „plavog dizela“ na nivou BiH, prolongiranje plaćanja PDV-a, pa i do spajanja lokalnih i općih izbora kako bi se dobio stabilniji četvorogodišnji mandat u kojem se može pokazati šta ko zna.

– To i nije bila naša inicijativa, već predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koju smo podržali – napomenuo je Brčkalo.

Smatra da je današnja konferencija za novinare potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića ličila na jadikovku, jer „u SNSD-u još nisu preboljeli gubitak vlasti u  institucijama BiH, a sve što je izgovorio je tragikomično jer dolazi od čovjeka koji je prenio najviše nadležnosti s RS-a na nivo BiH“.

(FENA) H.D.