FENA Novost: BIHAMK – Zbog niske jutarnje temperature moguća poledica

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 08:24:54

BIHAMK – Zbog niske jutarnje temperature moguća poledica

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Na većini puteva u Bosni i Hercegovini ovoga jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila.

Zbog niske jutarnje temperature moguća je poledica, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Zaostalog snijega ima mjestimično u višim predjelima magistralnih puteva M-18 Sarajevo-Foča (Rogoj) i M-20 Gacko-Tjentište (Čemerno), te na području Romanije. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove skreće se pažnja na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle, na pojedinim dionicama na manje od 50 metara. Savjetuje se  opreznija i sporija vožnja. 

Za danas je planirano asfaltiranje na autoputu A-1 Sarajevo-Tarčin, na isključnoj traci na petlji Tarčin. Na ovoj lokaciji vozila će saobraćati usporeno, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju. 

Tokom dana, zbog deminiranja terena,  povremene polusatne obustave aktuelne su na magistralnim putevima M-6 Stolac-Ljubinje (07.00-16.00 sati) i M-4 Teslić-Kotor Varoš (Rujevica, 08.00-16.00 sati), kao i na regionalnom putu R-467 Zavidovići-Olovo (Smajilbašići polje, 08.00-16.00 sati). Na magistralnom putu M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub (od 09.00 do 10.00 i od 13.00 do 15.00 sati),  dolazi do povremenih kraćih obustava, a razlog su minerski radovi.  

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16 Donji Vakuf-Bugojno, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han. 

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. 

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prijelazima Orašje-Županja i Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje da što manje koriste ova dva prijelaza.  

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

AUTOPUT

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja. 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Teslić-Kotor Varoš, zbog deminiranja terena u mjestu Rujevica, radnim danima od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Simin Han-Kalesija, zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

M-5

Ključ-Mrkonjić-Grad – zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6

Stolac-Ljubinje, zbog deminiranja terena na području općine Stolac, od 07.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-6.1

Tomislavgrad (naselje Bobara), zbog radova na rekonstrukciji raskršća, saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

M-16 

Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Lučina) zbog izvođenja sanacionih radova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično. 

Donji Vakuf-Bugojno, zbog radova na mostu preko rijeke Vrbas vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-16.2

Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju. 

M-17

Maglaj-Doboj (u Misurićima), zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Kladanj-Vitalj  zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09.00 do 10.00 sati i od 14.00 do 17.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja. 

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, U toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-445  Bilješevo-Kakanj (Karaulsko polje, općina Kakanj), zbog neophodnih sanacionih radova saobraća se otežano, jednom trakom. 

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, zbog radova na dionici Most na Stavnji-Lješevo saobraća se jednom trakom, naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-455a Svatovac-Živinice-Zelenika, zbog rekonstrukcije kolovoza obustavlja se saobraćaj na dionici Živinice (Finali-pruga)-Kulića raskršće (M-18). Saobraćaj se iz pravca Priluka za Živinice preusmjerava preko Ljubača, dok putnička vozila mogu koristiti lokalnu cestu kroz naselje Litve.

R-467 Zavidovići-Olovo, zbog deminiranja terena na lokaciji Smajilbašići polje, saobraćaj se od 08.00 do 16.00 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo. 

KANTON SARAJEVO

– Zbog radova na fasadi stambenog objekta u ulici Hadži-Idrizova br.14, danas od 09.00 do 14.00 sati obustavlja se saobraćaj u ovoj ulici (od raskrsnice sa ulicom Rizaha Štetića do raskrsnice sa ulicom Josipa Vancaša). Alternativni pravac je: Rizaha Štetića-Džidžikovac-Bolnička-Koševo-Rizaha Štetića.

– Zbog radova na sanaciji kolovoza od 08.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Nedžada Mušića (od broja 1 do broja 11, u dužini cca 150 m). Alternativni pravac je: Hamida Bećirevića-Stara Breka-Gornja Breka-Panjina Kula i obratno. 

-Zbog izvođenja radova na čišćenju bazena za odvodnju oborinskih i drenažnih voda na pumpnoj stanici Otes, saobraćaj se u vremenu od 08.00 do 18.00 sati, na brzoj cesti Zapadni prilaz gradu, (dionica Blažuj-Stup, od benzinske pumpe do pasarele), odvija jednom saobraćajnom trakom.

– Zbog izvođenja radova u ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Skenderija do spoja sa mostom Drvenija) zabranjen je saobraćaj u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru kretanja, dok je druga draga slobodna za saobraćaj.

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Porodice Foht, Paromlinska, Brusulje, Safeta Hadžića, Ćamila Sijarića, Halilbašića, Porodice Ribar,  Zvornička, Stolačka, Kraljice Jelene, Prijedorska, Zmaja od Bosne i Kemal Begova, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(FENA) M.L.