FENA Novost: Započelo 68. redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 12:35:49

Započelo 68. redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH

SARAJEVO, 3. studenoga (FENA) – Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je u četvrtak u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu svoje 68. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Na zasjedanju sudjeluju svi biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine osim pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena koji se nalazi u pastoralnom pohodu u Australiji. Na zasjedanju također sudjeluje delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački. Tijekom dana zasjedanju će se pridružiti i delegat Austrijske biskupske konferencije mons. Werner Freistetter (Frajšteter), vojni biskup u Austriji. Budući da je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto ovih dana službeno odsutan, tijekom zasjedanja biskupi će razgovarati s otpravnikom poslova ad interim mons. Giuseppeom (Đuzepe) Trentaduom, prenosi KTA.

Osvrćući se na razdoblje prošlog zajedanja u Banjoj Luci, kardinal Puljić je kazao kako su društveni život, na poseban način, obilježili lokalni izbori.

 – Tijekom predizborne kampanje javnost je bila uzburkana posebno entitetskim referendumom u RS-u koji je još jednom pokazao želju zemaljskih moćnika da, protivno svim Božjim i ljudskim humanim zakonima, u potpunosti ozakone nestanak i obespravljenost drugih i drugačijih na određenom prostoru. U isto vrijeme pokazala su se dvostruka mjerila svjetskih moćnika. Za mnoge Hrvate katolike u BiH, a osobito za malobrojne katolike u entitetu RS, još jednom se potvrdila žalosna činjenica da je većini njihovih predstavnika u najvišim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini daleko važniji makar i mali teritorij od onih koji su ih birali i za koje su dužni zauzimati se posebno tamo gdje su slabi i manje brojni. Osjećam dužnost po tko zna koji put ponoviti svoj vapaj iz ratnih vremena: Crtajte granice ali ne precrtajte čovjeka! Gotovo sve je ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li ‘naš’ ili ‘njihov’ odnosno je li na ‘našem’ ili na ‘njihovom’ teritoriju pa se prema tome dijele prava – rekao je kardinal Puljić.

 Dodao je kako se Hrvati osjećaju duboko pogođenima nedavnim uhićenjima u malom dijelu Bosanske Posavine koji se uspio obraniti te nije prognan tijekom rata.

 – Tko god teži za pravdom, neće se protiviti tome da budu kažnjeni oni koji su počinili zločine. Ne ulazeći u utemeljenost optužnice, s pravom se postavlja pitanje, zašto su ostali nekažnjeni oni koji su prognali desetine tisuća Hrvata katolika Bosanske Posavine o čemu i danas svjedoče toliki srušeni i pusti krajevi? Nisu li najprije trebali odgovarati oni koji su počinili tako velike zločine u tom dijelu Bosne i Hercegovine i koji su sve učinili i nastavljaju činiti da se prognani katolici ne vrate? Takav selektivan pristup teško može biti pravi put ka miru i ispravljanju nepravde – istaknuo je kardinal.          

 Kada je riječ o djelovanju Crkve u ovom društvu, kardinal kaže kako raduju pojedini pozitivni primjeri koji su iskorak prema razvijenim europskim društvima, poput nedavnog potpisivanja Sporazuma o preciznijem uređenju statusa i članstva Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Fakulteta islamskih nauka u okviru Univerziteta u Sarajevu.  

Također, kardinal Puljić izrazio je nadu kako će i predstavnici vlasti u Banjoj Luci napokon preuzeti financiranje tamošnjeg Katoličkog školskog centra po uzoru na vlasti u šest drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

 Riječi pozdrava u ime Hrvatske biskupske konferencije uputio je biskup Kekić.

– Šaljući svoje delegate na ova zasjedanja mi biskupi želimo na taj način s jedne strane izraziti svoje crkveno katoličko zajedništvo, a s druge strane i ono drugo zajedništvo pripadnosti istomu hrvatskomu narodu. Tako nam je i svima kao pastirima prvenstvena briga za Božji narod i njegovo spasenje, to će reći za kraljevstvo nebesko, ali isto tako dok smo ovdje na zemlji naša je naravna ljudska briga za naš hrvatski narod, za njegovu opstojnost i boljitak, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini – kazao je biskup Kekić koji je potom izvijestio o redovitom zasjedanju HBK održanom od 11. do 13. listopada 2016. u Zagrebu.

 Tijekom zasjedanja biskupi će razmotriti pristigle važne dopise, saslušati svoje delegate s raznih susreta u BiH i inozemstvu te odrediti delegate za predstojeće međunarodne susrete i dogovoriti termine svojih susreta. Posebnu pozornost posvetit će brizi za Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu i Nadbiskupijsko sjemenište “Petar Barbarić” u Travniku kao i službi odgojitelja u tim mjestima odgoja svećeničkih kandidata.

 U četvrtak, 3. studenoga, u 18 sati biskupi će slaviti misu u katedrali Srca Isusova. Euharistijsko slavlje predvodit će predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a prigodnu propovijed uputit će vladika Kekić, delegat Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju. Biskupi će također u petak, 4. studenoga, slaviti Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje će prigodnu propovijed bogoslovima uputiti biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

 U petak, 4. studenog u 12 sati u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, (Ulica Kaptol 7), bit će upriličena konferencija za novinstvo kojom će završiti zasjedanje BK BiH.

 

(FENA) I.B.