FENA Novost: Univerzitet u Ljubljani sudjeluje na “Sarajevo University Fairu”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 16:45:06

Univerzitet u Ljubljani sudjeluje na “Sarajevo University Fairu”

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Univerzitet iz Ljubljane predstavit će se na sajmu obrazovanja (Sarajevo University Fair), koji će biti održan sutra u glavnom gradu BiH, najavljeno je iz ovog univerziteta.

Na studije Univerziteta u Ljubljani godišnje se upiše oko 300 studenata iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o obrazovnoj instituciji poznatoj po kvalitetu studija prirodnih i društvenih nauka te po umjetničkim i tehnološkim studijima prema bolonjskom sistemu.

U prošloj godini Univerzitet u Ljubljani pohađalo je više od 40.000 studenata o čijem je znanju brinulo oko 5.700 zaposlenih na 23 fakulteta i tri umjetničke akademije.

Od ukupnog broja studenata 2.130 njih strani su studenti iz 82 zemlje. Za studiranje u glavnom gradu Slovenije odlučilo se čak 320 studenata iz Bosne i Hercegovine.

Građani Bosne i Hercegovine mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto, što u praksi između ostalog podrazumijeva uzajamno oslobađanje od plaćanja školarine za osnovne studije.

Internacionalizacija je jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Ljubljani, koji želi da do 2020. godine postane prepoznatljiv, međunarodno otvoren i odličan istraživački univerzitet. Upravo u duhu internacionalizacije, povezivanja i saradnje između studenata i univerziteta Univerzitet u Ljubljani svoje programe predstavlja i na sajmu obrazovanja Sarajevo University Fair, navodi se u saopćenju.

(FENA) H.D.