FENA Novost: Izvještajno/izborna skupština Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 19:57:21

Izvještajno/izborna skupština Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Na redovnoj izvještajno/izbornoj Skupštini Udruženja/Udruge poslodavaca komunalne privrede u Federaciji BiH, održanoj danas u Sarajevu, usvojena je Informacija o primjeni Okvirnog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede za teritoriju FBiH, koji je potpisan krajem septembra.

Kako je Feni kazao koordinator Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH Hazim Zečević, objavljivanjem Okvirnog kolektivnog ugovora u sližbenim novinama 7. oktobra prestala je primjena  kolektivnog ugovora iz 2006. godine, koji je bio limitirajući za razvoj komunalne privrede i uopće poslovanje komunalnih preduzeća.

Dodao je da se komunalna preduzeća u FBiH susreću se s ozbiljnim finansijskim poteškoćama, a što proistječe iz neodgovarajuće cijene usluga, te nemogućnosti efikasne naplate.

Zečević navodi da nakon usvajanja novog kolektivnog ugovora slijedi usklađivanje pravilnika o radu i drugih internih akata komunalnih preduzeća s novim Zakonom o radu, odnosno Okvirnim kolektivnim ugovorom.

Skupština Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH jednoglasno je usvojila Godišnji izvještaj o radu, te je predložen sastav organa Uduženja za naredni četverogodišnji manadat.

Za predsjednika Skupštine ponovno je izabran Matija Lučić, direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (VIK) iz Jajca, koji je i dosad obnašao tu funkciju, a za njegovog zamjenika izabran je Osman Čaušević iz VIK-a Velika Kladuša.

Na poziciju predsjednika UO, također, je reizabran dosadašnji nositelj te funkcije Selim Babić, direktor KJKP „Rad“ iz Sarajeva, a za njegovog zamjenika Admir Bećirević, direktor JKP „Komunalac“ iz Tuzle.        

Sudionicima skupštinskog zasjedanja predstavljeni su projekti UNDP-a pod nazivom „Metodologija za određivanje cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje (komunalnih suluga) u FBiH“, kao i „Uloga regulatornog tijela u postupku utvrđivanja cijena komunalnih usluga vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“.

Skupštinskom zasjedanju predhodila je sjednica Upravnog odbora (UO) Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH.

Udruženje poslodavaca komunalne privrede osnovano je u oktobru 1999. godine s 32 članice (s oko 3.000 uposlenih), dok danas ima 72 članice s oko 8.000 uposlenih iz svih deset kantona Federacije BiH.

(FENA) M.B.