FENA Novost: Gutić: Vlada nikada nije preuzela osnivačka prava nad ustanovama kulture

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 13:00:07

Gutić: Vlada nikada nije preuzela osnivačka prava nad ustanovama kulture

TUZLA, 3. novembra (FENA) – Osnivač i vlasnik javnih ustanova Narodno pozorište Tuzla, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Međunarodna galerija portreta Tuzla jeste Grad Tuzla i to su jedine institucije kulture lokalnog nivoa koje kantonalna vlada finansira – izjavio je danas premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Govoreći o prijedlogu kantonalne vlade Skupštini TK-a da stavi van snage odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad ustanovama kulture, radi prestanka njihovog daljeg finansiranja iz budžeta TK-a, Gutić je na pres-konferenciji ustvrdio da se ovim prijedlogom pokušava stabilizirati budžet TK-a.

Objasnio je da Ugovorom o osnivačkim pravima, koji je sklopljen 2006. godine, Vlada TK-a nikada nije preuzela u punom kapacitetu osnivačka, ni upravljačka prava u ovim trima institucijama kulture, nego je preuzela obavezu finansiranja u omjeru 85 posto, dok ih je, kako navodi, Grad Tuzla finansirao s 15 posto. 

Gutić ističe da lokalne zajednice ostvaruju suficite, dok je kantonalna vlada zatekla akumulirani deficit te dodaje da Vlada izdvaja 800.000 KM za finansiranje spomenutih institucija.

Analizom je utvrđeno da, podvlači on, finansijsko poslovanje spomenutih institucija kulture nije usklađeno sa Zakonom o budžetu FBiH i Zakonom o trezorskom načinu poslovanja FBiH, “što je također jedan od razloga zašto treba ući u redefiniranje ovih odnosa”.

-Prethodno smo ponudili Gradu Tuzla tri modela. Prvi je da 50 posto troškova preuzme Grad, a 50 posto Kanton. Drugi model je da se sve tri institucije vrate Gradskoj upravi na dalje finansiranje, dok je treći model da Vlada, s obzirom na to da ove institucije finansira 85 posto, preuzme kompletna upravljačka i osnivačka prava – kazao je Gutić.

Pozvao je gradonačelnika Jasmina Imamovića da uspostavi kontakt s resornim kantonalnim ministrom te uđe u postupak pregovaranja o konačnom dogovoranju načina kojim će se upravljati ovim institucijama i njihovom finansiranju.

S druge strane, povodom prijedloga kantonalne vlade da stavi van snage odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad ustanovama kulture, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović jučer je poručio da bi stavljanem van snage spomenute odluke bio jednostrano prekršen Ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad trima spomenutim javnim ustanovama kulture, iz 2006. godine.

Ustvrdio je da su Narodno pozorište Tuzla, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” i Međunarodna galerija portreta Tuzla po kantonalnim zakonima ustanove kulture od kantonalnog značaja te da je Kanton po zakonu isključivo nadležan za finansiranje kulture.

Imamović je naveo da će se raditi na postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma s Vladom TK-a, navodeći da će, ukoliko do toga ne dođe, koristiti zakonom zasnovane mogućnosti da ove institucije kulture i njihovi uposlenici imaju riješen status.

(FENA) L.A.