FENA Novost: Završeni razgovori Inicijative za Stolac i predstavnika CIK-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 13:45:09

Završeni razgovori Inicijative za Stolac i predstavnika CIK-a

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) – Predstavnici Inicijative za Stolac okončali su razgovore s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojoj su predali krivične prijave i druge zahtjeve u vezi s nepravilnostima tokom izbora u Stocu.

– Tražili smo ponavljanje izbora i predali smo naše zahtjeve, među kojima je ključni da se izbori u što kraćem roku moraju održati u Stocu. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić kazao je da će to prenijeti ostalim članovima i donijeti naknadno odluku – rekao je Haris Baljić, član Inicijative za Stolac.

Od CIK-a zahtijevaju da se ponovni izbori održe do 20. novembra, kao i smjenu predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića.

– Ako izbore uradite na pošten način, mi ćemo priznati legalno izabranu vlast, ko god to bio –  kazali su članovi Inicijative, koji su se danas okupili ispred CIK-a kako bi protestujući izrazili nezadovoljstvo zbog „glasačkih prevara“ tokom izbora u Stocu.

Poručili su da u Stocu žele fer i korektne izbore, koji su prekinuti 2.oktobra. 

Predato je više od 50 zahjeva i krivičnih prijava o nepravilnostima tokom izbornog procesa u Stocu o čemu su obaviješteni OHR, OSCE i ambasade.

(FENA) F.F.