FENA Novost: Zajimović: Zasadi voća na vakufskim parcelama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 15:43:55

Zajimović: Zasadi voća na vakufskim parcelama

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) – Vakufska direkcija svake godine realizira projekt podizanja zasada voća na vakufskim parcelama širom Bosne i Hercegovine.

– Na ovaj način se vakufske parcele koje su zarasle i nisu ekonomski iskorištene stavljaju u funkciju i na njima se podižu dugogodišnji zasadi voća – kazao je u izjavi za Fenu direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović.

Vrsta zasada, dodao je, zavisi od kvaliteta zemljišta i pogodnosti pojedinog zemljišta za određene sorte voća.

U okviru jesenje sadnje ove godine podižu se dugogodišnji zasadi voća na vakufskim parcelama u Vlasenici i Bratuncu, a riječ je o kultivaciji vakufskih parcela na površini od 10 dunuma na području Vlasenice i 10 dunuma na području Bratunca.

U toku je sadnja kalemljenog oraha u Bratuncu, dok na području Vlasenice se vrši sadnja oraha, jabuke i šljive.

Zajimović je naveo da je Vakufska direkcija putem Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe Federacije BiH osigurala finansijska sredstva za ovu namjenu te u tu svrhu izvršena je nabavka sadnica, sistema za navodnjavanje, zaštitnih mrežica te zaštitna sredstva.

U okviru ovog projekta također se finansira i čišćenje vakufskih parcela, oranje te kompletna priprema zemljišta za sadnju.

Kako bi projekt bio što uspješnije realiziran, potpisan je i Sporazum Vakufske direkcije i medžlisa Vlasenica i Bratunac.

Na području Medžlisa IZ-a Vlasenica zasadi će biti urađeni u džematu Skugrići na vakufu rahmetli Mine, dok će na području Bratunca zasadi biti podignuti u džematu Pobuđe na vakufskoj parceli.

– Vakufska direkcija će u saradnji s medžlisima svake godine podizati nekoliko zasada voća na vakufskim parcelama – najavio je Zajimović.

(FENA) M.B.