FENA Novost: Seminar o unapređenju položaja starijih osoba u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 07:17:10

Seminar o unapređenju položaja starijih osoba u BiH

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) – Seminar o unapređenju položaja starijih osoba u Bosni i Hercegovini, koji organiziraju Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u saradnji s Odjeljenjem za ekonomske i društvene poslove Sekretarijata UN-a (UNDESA), bit će održan danas.

Cilj seminara je informiranje učesnika o Madridskom međunarodnom akcionom planu o starenju koji predstavlja širok okvir za kreiranje politika za unapređenje položaja starijih osoba u društvu, kao i njihov doprinos ekonomskim i socijalnim razvojnim procesima.

Tokom seminara učesnicima će se obratiti uvaženi međunarodni stručnjak za pitanja starenja stanovništva dr. Alexandre Sidorenko, s ciljem skretanja pažnje na važnost uzimanja demografskih promjena u obzir prilikom izrade razvojnih politika i strategija u BiH, a posebno sa stanovišta izrade socijalnih politika za starije osobe.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Aida Ramić predstavit će izvještaj o utjecaju Centara za zdravo starenje na starije osobe u BiH.

Bit će otvorena i prigodna izložba fotografija koja pokazuje uslove u kojima žive starije osobe u BiH.

Seminar će okupiti predstavnike ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH, entitetskih zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH kao i predstavnike Vijeća ministara i entitetskih vlada i institucija te međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, najavljeno je iz UNFPA.

(FENA) E.F.