FENA Novost: Proširenje kapaciteta tuzlanskog aerodroma

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 14:39:01

Proširenje kapaciteta tuzlanskog aerodroma

TUZLA, 2. novembra (FENA) – Idejna  rješenja proširenja zgrade terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i zgrade za Graničnu policiju i Upravu za indirektno oporezivanje prezentirana su danas na ovom aerodromu.

 Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović najavio je na današnjoj konferenciji za medije da bi rekonstrukcijom i nadogradnjom putničkog terminala MAT-a u narednoj godini ovaj aerodrom trebao opsluživati  više od 500.000 putnika.

Po njegovim riječima investicija za proširenje i rekonstrukciju putničkog terminala iznosi oko četiri i po miliona KM, napomenuvši će  50 posto sredstava osigurati MAT kroz kreditna sredstva, a 50 posto potraživat će se od budžeta TK-a i FBiH.

Dodao je da se očekuje ispunjenje plana rada za 2016.godinu, odnosno bit će prevezeno  305.000 putnika.

 – Povećan broja putnika i nove aktovnosti na MAT-a zahtijeva i proširenje kapaciteta i posebne uvjete, istakao je premijer TK, Bego Gutić, dodavši da će kantonalna vlada u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za ovaj aerodrom.

– Ohrabruju nas najave da Uprava za indirektno oporezivanje planira izgradnju kapitalnog objekta u vrijednosti od 2 miliona KM u kojem će biti smještene sve potrebne službe za rad na tuzlanskom aerodromu, koji je i granični prijelaz – rekao je Gutić.

 S tuzlanskog aerodroma realiziraju se letovi na 10 destinacija, a od marta mjeseca predviđeno je još šest destinacija.

(FENA) M.B.