FENA Novost: Odlaskom na groblja i svetim misama katolici u Sarajevu obilježili Dušni dan

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 13:28:39

Odlaskom na groblja i svetim misama katolici u Sarajevu obilježili Dušni dan

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) – Sarajevski katolici su danas odlaskom na groblja i molitvom za duše pokojnika, obilježili blagdan Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih, svetkovinu sjećanja na umrle, kada je odlazak na groblja znak pažnje i vjere.

Paljenjem svijeća na grobovima i prisustvom svetoj misi, vjernici se povezuju svojim molitvama s dušama svojih najmilijih.

U okviru obilježavanja ove svetkovine održane su svete mise na sarajevskim grobljima, a na groblju Bare misu je preslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

U obraćanju okupljenim vjernicima, koji su došli da mole za svoje mrtve, Puljić je skrenuo pažnju na potrebu pronalaska smisla u ovozemaljskom životu te na značaj vjere.

Govoreći o kraju života koji nazivamo smrt, Puljić je naveo da svaki čovjek, vjerovao ili ne, postavlja pitanje – ‘je li to stvarno kraj’.

– Oni koji vjeruju znaju jer im vjera daje to znanje da poslije smrti postoji život vječni, a Isus Krist koji je iskusio ljudski život, koji je iskusio i smrt, on je smrt pobijedio svojim uskrsnućem. To njegovo uskrsnuće, vjerniku ulijeva nadu – kazao je Puljić.

Govoreći o ljudskom strahu i nesigurnosti, poručio je da taj strah treba nadvladati i sačuvati pouzdanje u Boga, a za to je potrebna snaga milosti koja tješi i koja jača, a do nje se dolazi molitvom jer se tako stječe Božija blizina.

Osim na Barama, danas na Dušni dan mise su održane i na groblju u župi Briješće, na groblju u župi Bojnik i na gradskom groblju Vlakovo.

U popodnevnim satima, kardinal Puljić slavit će svetu misu u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova za pokojne nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovnice.

(FENA) L.A.