Bekim Sejranović

Bekim Serjanović među finalistima za nagradu roman@tportal.hr

Čitam Cooltura

Roman “Tvoj sin Huckleberry Finn”, bosanskohercegovačkog i hrvatskog književnika Bekima Sejranovića (rođen u Brčkom), uvršten je u uži krug konkurenata za devetu književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman objavljen u 2015. godinu.

Među 56 prijavljenih naslova, pored romana Bekima Sejranovića, u uži krug ušli su romani “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera, “Na osami blizu mora” Zorana Ferića, “Područje bez signala” Roberta Perišića i “Oblak boje kože” Nebojše Lujanovića.

Ime ovogodišnjeg dobitnika 50.000 kuna vrijedne nagrade bit će objavljeno 14. 11., navodi organizator.

Obrazlažući uvrštenje Ferićeva romana “Na osami blizu mora” među pet finalista, žiri ističe kako je taj “zamalo i lektirni autor” novim romanom “potvrdio svoj prestižan status među štovateljima lijepe književnosti”.

Slobodan Šnajder ispisao je ep o povijesnim i životnim gubitnicima, o generacijama u kojima se odnos između privatne/skrivene i javne/službene povijesti uzdiže na razinu motiva iz grčke tragedije, napominje žiri.

Kako tranzicija i naslijeđe socijalizma još mogu biti zanimljivi ako se prebace dijelom u polje nadrealnog, pokazao je Robert Perišić u romanu “Područje bez signala” (Sandorf), smatra nadalje žiri.

U knjizi “Oblak boje kože” (Fraktura) Nebojša Lujanović u četiri fabularna toka, po mišljenju žirija, “distancirano ali suvereno, ispisuje svjedočanstvo o bivanju Drugim, o bivanju manjinskim, o bivanju nepovlaštenim, upućeno uranjajući u zajednicu Roma koja doživljava rasap tradicionalnih vrijednosti i kodova ponašanja, dok se u novima ne snalazi”.

Bekim Serjanović, promocija u Buybooku

“Premda Bekim Sejranović ponovno ispisuje priču o svom djetinjstvu u Bosni, odnosima u tzv. disfunkcionalnoj obitelji i njenu preživljavanju u prepoznatljivom nam ‘bosanskom’ modu, emigraciji i balkanskom (ne)snalaženju u skandinavskom društvu, ipak je uspio iznaći intrigantnu pripovjednu struju: ‘Tvoj sin Huckleberry Finn’ (V.B.Z.) je roman rijeke/ceste u kojem arhetipski Junak kreće na putovanje u kojem će se – kroz razne nevolje, ugroze, kušnje – raspasti i ponovno sastaviti u samospoznaji. Pravi je to hard-boiled roman, zgusnutih doživljaja i emocija”, stoji nadalje u obrazloženju.

Inače, Bekim je za roman ”Nigdje, niotkuda” 2009. god. dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Roman ‘Tvoj sin Huckleberry Finn’ njegovo je četvrto djelo i prvo napisano na norveškom jeziku (autor je dugo živio, školovao se i radio u Norveškoj).

Sve promocije njegovog novog romana privlače veliku pažnju publike, kao što se dogodilo na predstavljanju u sarajevskom Buybooku (slika gore).

(FENA) R.G.