FENA Novost: Nenadić i Gavrić razgovarali o modalitetima saradnje

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 13:22:25

Nenadić i Gavrić razgovarali o modalitetima saradnje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) – Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predstavnica Udruženja medijatora u Bosni i Hercegovini – Centra za medijaciju Sarajevo Smiljka Gavrić danas su razgovarali o načinima i modalitetima saradnje, prvenstveno u kontekstu ukupnih aktivnosti koje resorno ministarstvo preduzima s ciljem rasterećenja rada pravosuđa u Kantonu Sarajevo.

Gavrić je informirala ministra Nenadića o značajnijim aktivnostima i projektima u kojima ovo udruženje od trenutka osnivanja 2002. godine učestvuje promovirajući postupak medijacije kao mogućnosti brzog i efikasnog rješavanja sporova, te smanjenja zaostalih i priliva novih predmeta u sudovima u Bosni i Hercegovini.

Iznijela je i podatke o rezultatima rada medijatora za period od 01.januara do 31. augusta, istaknuvši pozitivan primjer saradnje sa komunalnim preduzećima u Banjoj Luci.

Nenadić je upoznao medijatore o prioritetima u radu resornog ministarstva, a posebno u dijelu koji se odnosi na unapređenje efikasnosti pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo, kao i izvršenim analizama te konkretnim aktivnostima koje se planiraju preduzeti na rješavanju problema naplate komunalnih usluga, u cilju rasterećenja Općinskog suda u Sarajevu.

Pozvao je na saradnju Udruženje medijatora u BiH, pri kreiranju aktivnosti i mjera koje bi dovele do bolje naplate ove vrste potraživanja i smanjenja broja neriješenih komunalnih predmeta u Općinskom sudu u Sarajevu, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(FENA) E.F.