FENA Novost: Iračke specijalne jedinice zauzele televiziju u Mosulu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-01 14:28:08

Iračke specijalne jedinice zauzele televiziju u Mosulu

BAGDAD, 1. novembra (FENA) – Iračke antiterorističke jedinice zauzele su danas zgradu državne televizije u Mosulu, što je dosad najvažniji objekat koji su preuzele od početka ofanzive protiv džihadista Islamske države u tom gradu, izjavio je komandant ove elitne jedinice, javio je Reuters.

Ranije danas irački specijalne snage ušle su na periferiju Mosula i napreduju prema centru, uprkos žestokom otporu takozvane Islamske države (IS) koja drži grad, izjavio je jedan irački general.

Vojnici su ušli u Gojgali, kvrt unutar gradskih granica, a do podneva će biti samo 800 metara od urbanog kvarta Karama, saopćio je general major Sami al-Aridi iz iračkih specijalnih snaga.

– Specijalne snage su ušle u grad. Daesh je uzvratio i postavio je blokade od betonskih ploča kako bi blokirao kvart Karama i zaustavio napredovanje naših vojnika – kazao je on, koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Bombe su postavljene duž ceste koja vodi u grad, kazao je irački general, prenosi AP.

Ovo je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti IS zauzeli grad 2014. godine. Mosul je posljednje veliko uporište IS u Iraku. To je i grad iz koga su proglasili “kalifat” do Sirije i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.

 

(FENA) B.D.