Van Gogh bez uha

Otkriveno zašto je Van Gogh sebi odrezao uho

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Vincent van Gogh  je možda odrezao uho nakon što je saznao kako će mu se brat oženiti, pokazuje nova istraživanje okolnostima pod kojima je tada nepoznati umjetnik počinio jedno od najslavnijih djela samosakaćenja.

Pisac Martin Bailey, istražujući za svoju novu knjigu ‘Studio juga’, otkrio je kako je Van Gogh 23. decembra 1888. dobio od brata pismo u kojem ga obavještava da će se oženiti.

Theo Van Gogh bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umjetnik do tada nije prodao niti jednu sliku. Vincenta je vijest o bratovoj svadbi teško pogodila. Bio je zabrinut da će bratova supruga ugroziti njihov odnos, te da si više neće moći priuštiti uzdržavati brata, kada će imati ženu i djecu.

Do sada se smatralo kako je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovu svadbu doznao tek naknadno. No, Bailey je predstavio uvjerljiviju teoriju.

Van Gogh je nakon rezanja uha završio u bolnici, a nakon oporavka je naslikao autoportret sa ozlijeđenim uhom (izložen danas u galeriji The Courtauld Gallery u Londonu) i nastavio je slikati do svojeg samoubistva u ljeto 1890.

Danas je jedan od najslavnijih svjetskih slikara, no u svoje je vrijeme bio gotovo potpuno anoniman. Od četvero novina koje su objavile vijest o njegovom rezanju uha, dvoje su krivo napisale njegovo ime, a treće su tvrdile da je Poljak.