FENA Novost: Predstavljen program 33. susreta kazališta BiH u =?utf-8?Q?Br=C4=8Dko?= distriktu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-31 16:58:29

Predstavljen program 33. susreta kazališta BiH u Brčko distriktu

BRČKO, 31. listopada (FENA) – Selektor 33. susreta kazališta BiH u Brčko distriktu Vlado Kerošević i ravnatelj festivala Jakov Amidžić u ponedjeljak su u Brčkom predstavili natjecateljski i prateći program Susreta kazališta, koji će se održati od 17. do 25. studenoga ove godine.

Istaknuto je kako će se u sklopu natjecateljskoga programa manifestacije predstaviti ukupno devet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije.

– Zadovoljstvo mi je i čast izvijestiti vas da je završen proces prijavljivanja, pregleda i odabira selekcije predstava za 33. susrete kazališta/pozorišta BiH Brčko distrikta BiH. Susreti u Brčkom utemeljeni su prije 43 godine kao susreti koji promoviraju bosanskohercegovačkog dramskog pisca. Njihova misija je obogaćivanje dramske literarne baštine, poticanje dramskih pisaca na stvaranje novih kvalitetnih dramskih djela, ali i obveza i odgovornost javnih ustanova u oblasti teatarske umjetnosti, profesionalnih organizacija i udruga za izvođenje i vrednovanje novih dramskih djela – naglasio je u uvodnom dijelu konferencije selektor Susreta Vlado Kerošević.

Po njegovim riječima, repertoar ovogodišnjih susreta je kvalitetan i raznovrstan.

– Zeničko će kazalište odigrati dvije predstave, jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika kojima se služe narodi u BiH. S druge strane, imamo domaća kazališta u BiH, odnosno pet teatara, koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramskih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove Susrete kako bismo podigli standard – izjavio je Kerošević.

Ravnatelj 33. susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom Jakov Amidžić naglašava kako je i ove godine u pripremi bogat prateći program na kojemu će, između ostalog, publika imati priliku razgovarati s Josipom Pejakovićem, Mikijem Manojlovićem i drugima, dok će najmlađi također moći uživati u predstavama koje će biti organizirane u školama.

– Imamo i bogat prateći program, a u narednim ćemo danima napraviti raspored igranja dječjih predstava. Ove godine ponovno ćemo imati za svaku područnu školu i za svaku centralnu barem po jednu predstavu – dodao je Amidžić, naglasivši kako će stručni žiri na ovogodišnjim Susretima činiti Dejan Mijač, Zlatko Sviben i Selma Alispahić.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je program izvođenja predstava.

Ovogodišnje Susrete kazališta otvorit će 17. studenog Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke predstavom „Sinovi umiru prvi“ .

„Atelje 212“ iz Beograda odigrat će 18. listopada predstavu „Mrešćenje šarana“, a Hrvatsko Narodno kazalište iz Osijeka 19. studenoga predstavu „Moć zemlje“.

Idućeg dana, 20. studenoga, „Kamerni teatar 55“ iz Sarajeva izvest će predstavu „Kad bi naglas govorili“, a 21. studenoga Bosansko narodno pozorište Zenica i Mess Sarajevo „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“.

Bosansko narodno pozorište Zenica 22. studenoga odigrat će predstavu „Drang nach Westen ili Prodor na zapad“, a Narodno pozorište Beograd, 23. studenoga predstavu „Rodoljupci“.

 Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Bosansko narodno pozorište Zenica i Narodno pozorište Mostar 24. studenoga odigrat će predstavu „Mrtve ribe plivaju na leđima“,  a „Smart studio“ Beograd i  „Grad teatar“ Budva 25. studenoga predstavu „Indigo“.

 

(FENA) I.B.