FENA Novost: Otpočeo izvoz mlijeka Ljubljanske mlekarne u Kinu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-31 12:42:14

Otpočeo izvoz mlijeka Ljubljanske mlekarne u Kinu

LJUBLJANA, 31. listopada (FENA) – Nakon što su u lipnju četiri slovenske mljekare dobile dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, isporučene su prve količine i to od strane Ljubljanske mlekarne. Ljubljanske mlekarne su u Kinu otpremile 10 tisuća litara trajnog mlijeka, a pripremaju se i za novu izvoznu pošiljku od 21 tisuće litara mlijeka, izvještava RTV Slovenije.

Osim Ljubljanskih mlekarni dozvole za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu još su dobile mlekarne Celeia, Pomurska mlekarne i mlekarne Planika. Dok su Pomurska mlekarne još u fazi pregovora za konkretne poslove, a ulazak na kinesko tržište očekuju iduće godine, mlekarne Celeia i Planika još uvijek u poslovnim planovima ne vide mogućnost realizacije ovakvog izvoznog posla.

Mlekarne Celeia ne proizvodi proizvode s dovoljno dugim rokom trajanja, koji bi bili prikladni za kinesko tržište te bi tek s novim ulaganjima u proizvodnju mogli razmišljat o ovom tržištu. U mlekarne Planika za svoje proizvode uglavnom traže bliža tržišta, a na kinesko tržište računaju u slučaju potencijalnog viška proizvodnje.

Dozvole za izvoz u Kinu mljekare su dobile nakon parafiranja protokola u pogledu veterinarskih uvjeta, što je posebno važno jer je europsko tržište trenutno zasićeno. Cijene sirovina padaju, a konkurencija je vrlo jaka. Slovenački mljekari bore se zadnjih godina sa sve nižim cijenama, dok proizvodnja i dalje raste.

Zbog toga se mogućnost izvoza u Kinu vidi kao način za bolji plasman, osobito zbog embarga izvoza u Rusku Federaciju s obzirom na ukidanje mliječnih kvota, što je povećalo konkurentsku borbu na europskom tržištu.

 

 

(FENA) G.P.