FENA Novost: U Sarajevu promovirana 15. generacija magistara ERMA programa

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-29 12:05:32

U Sarajevu promovirana 15. generacija magistara ERMA programa

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) – Promocija 26 magistara/rica 15. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA) i promocija nove generacije studenata tog programa, upriličena je danas u Sarajevu.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Aida Hodžić izjavila je da je program jedinstven u akademskom pristupu jer kombinuje predavanja s ekskurzijama, obavljanjem prakse, te semestrom na Univerzitetu u Bolonji.

Posebno je zahvalila partnerskom Univerzitetu u Bolonji na saradnji, te naglasila važnost saradnje s još 11 univerziteta iz Evropske unije, Blakana i Rusije.

Šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacij EU u BiH Jan Šnaidauf rekao je da je podrška koju EU pruža programu ERMA najbolji pokazatelj važnosti koju Unija pridaje ljudskim pravima i programu ERMA. 

Istakao je da su ljudska prava temelj zapadne, evropske i globalne civilizacije, te da se odražavaju u samoj suštini Evropske unije kao uslov za neku zemlju da postane članica.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta jugoistočne Evrope i Evropske unije, a studij je dosad završilo više od 400 studenata uglavnom iz regije jugoistočne Evrope, Evropske unije i šire.

Od 2000. program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Italije, a studenti će dobiti dvojnu diplomu – jednu od Univerziteta u Sarajevu i jednu od Univerziteta u Bolonji.

(FENA) L.A.