FENA Novost: Čile – Isabel Allende odustala od predsjedničke kandidature

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-29 16:08:50

Čile – Isabel Allende odustala od predsjedničke kandidature

SANTIAGO, 29. oktobra (FENA) – Isabel Allende, kćerka ubijenog čileanskog čelnika Salvadora Allendea, izjavila je kako je odlučila da se neće natjecati na predsjedničkim izborima, samo nekoliko sedmica nakon što je objavila da razmatra učešće na izborima.

– Nakon dubokog promišljanja odlučila sam da se ne natječem na predsjedničkim izborima – izjavila je Allende novinskoj agenciji Mediabanco.

Allende je senatorica i kćerka bivšeg pedsjednika Salvadora Allendea, koga je svrgnuo pokojni diktator Augusto Pinochet u državnom udaru iz 1973.

Isabel Allende – vodeće ime ljevice koje razmatra predsjedničku kandidaturu – izjavila je da nije zbunjena svojom dalekom rođakom istog imena koja je pisac bestselera.

Allende je kazala da će usmjeriti napore na “osiguranju jedinstva unutar Socijalističke partije” koju je njen pokojni otac osnovao prije više decenija, skupa s ostalim čelnicima ljevice. 

Socijalistička partija u dubokoj je krizi nakon prošlosedmičnih lokalnih izbora koji su omogućili konzervatvcima iz stranke Chile Vamos tijesnu pobjedu nad vladajućom koalicijom Bacheletove ljevičarske Nove većine.

Na općim izborima u 2017. godini bit će izabran nasljednik socijalističke predsjednice Michelle Bachelet, u vrijeme kada se ljevica bori za politički opstanak.

Michelle Bachelet, prva čileanska predsjednica, uzdrmana je korupcijskim skandalom sa svojim sinom i bori se da provede svoju reformsku agendu na osnovu koje je ostvarila uvjerljivu izbornu pobjedu u 2013.

Ona je odslužila prvi mandat od 2006 do 2010. godine – i nakon što joj je ustavom zabranjeno da obavlja dva uzastopna mandata – vratila se na položaj u 2014. godini, prenosi AFP.

(FENA) L.A.