FENA Novost: Simposar – Razgovor o temi “Sport u BiH, ujedinjeni ili razjedinjeni”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-28 14:11:06

Simposar – Razgovor o temi “Sport u BiH, ujedinjeni ili razjedinjeni”

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) – Okruglim stolom o temi “Sport u Bosni i Hercegovini, ujedinjeni ili razjedinjeni”, počeo je drugi radni dan međunarodnog sportskog simpozija “Simposar 2016”. 

Jedan od učesnika okruglog stola novinar iz Hrvatske Zdravko Reić je na otvaranju neformalnog razgovora govorio o značaju sporta, istakavši da su hrvatski sportisti učinili za Hrvatsku više nego bilo ko drugi.

– Sportisiti su promovirali zemlju više nego i umjetnici ili bilo ko drugi. Sport je baza za ujedinjenje – rekao je Reić.

Dodao je da BiH može kroz sport učiniti mnogo za ujedinjenje i da se na tome treba raditi.

Njegov kolega, doajen bh. sportskog novinarstva Sead Hadžijahić istakao je da je današnje tema intrigantna i kompleksna. Smatra da se nakon rata krenulo s mnogo nada i entuzijazma za ujedinjenje.

– Sada nisam baš siguran da smo na dobrom putu. Ne znam šta je to s ljudima. Napredak u nogometu je učinjen, iako i dalje postoji mnogo problema posebno kada su u pitanju nacionalne tenzije koje su neshvatljive – kazao je Hadžijahić.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić je u smislu današnje teme dodao da se u biti radi o pragmatizmu i patriotizmu, i da nije lako odabrati stranu.

– Konkretno, u BiH je košarka ugrožena zbog unutrašnjih problema, a to su pitanja pragmatizma i patriotizma. Danas, kada su u pitanju tri nacije odlučuje pragmatizam, odnosno brand. Naši seniori nisu toliko jak brand kao naši kadeti. Postoji veliki interes kod roditelja da im djeca zaigraju za U-17 reprezentaciju jer nije svejedno kada znate da u toj ekipi igra jedan Džanan Musa – smatra Barbarić.

Kemal Ahmetović, urednik sportske rubrike FTV-a, stava je da država jednim dijelom snosi odgovornost što igrači nastupaju za druge zemlje, ali i da postoje ekonomski razlozi.

– U komunikaciji s ljudima iz saveza opet stičem utisak da se i dalje gleda ko je odakle – kratko je kazao Ahmetović.

Proslavljeni hrvatski košarkaški trener Željko Pavličević mišljenja je da je želja kod mladih osoba da igraju za svoju zemlju osnova i da druge alternative nema.

– Ne možete vi nekoga natjerati da igra za reprezentaciju, to tako ne ide. A što se tiče sporta, mislim da je BiH najperspektivnija zemlja na ovim prostorima. Međutim, problem je to što, gdje god da se igraju utakmice, postoje tenzije. Mi u Hrvatskoj borimo se u košarci, jer nemamo derbija. U nogometu imamo Dinamo, Hajduk i donekle Rijeku – objasnio je Pavličević.

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković vjeruje da je sport ogledalo društva.

– Vi kada ste me predstavili kao generalnog sekretara Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH odmah ste pokazali da morate ispuniti ovdje formalnu proceduru, ja sam navikao govoriti fudbal, ali to meni ne predstavlja problem. Prije u Jugoslaviji, kada je riječ o ovoj današnjoj temi, igrači nisu imali alternativu za koga da nastupaju, ali sada je sve drugačije i sve je isprepleteno – rekao je Baković.

Dodao je da je Savez multinacionalan od svog postojanja u sadašnjim okvirima. 

– Reprezentacija se uslovno rečeno gleda kao bošnjačka, ali mladim ljudima su idoli i oni koji nisu pripadnici tog naroda. Recimo, Milan Đurić igra srcem za reprezentaciju i on je stekao naklonost svih – zaključio je Baković, dodavši da je slično bilo i ranije dok su za reprezentaciju igrali Sergej Barbarez, Vlatko Glavaš…

Danas će se održati još tri predavanja u okviru Simposara. Specijalist klinike u Dohi Nebojša Popović govorit će o sportskim povredama, direktor za sigurnost u GNK Dinamo Krešimir Antolić o huliganima i sigurnosti na stadionima, dok će legendarni hrvatski nogometaš Davor Šuker pričati o svojoj karijeri.

(FENA) H.D.