FENA Novost: Prije 50 godina donesen Zakon o Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-28 10:38:16

Prije 50 godina donesen Zakon o Akademiji nauka i umjetnosti BiH

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) – Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježila je danas 65 godina od osnivanja Naučnog društva i 50 godina od donošenja Zakona o ANUBiH.

Tim povodom u sarajevskoj Vijećnici održana je svečana sjednica na kojoj je istaknuto da je ANUBiH najviša naučna i umjetnička ustanova u državi osnovana Zakonom iz 1966. godine na temelju čega je Naučno društvo NRBiH, koje je osnovano 1951. godine, preraslo u instituciju u statusu Akademije.

Navedeno  je da se djelovanje Akademije vremenski i historijski može podijeliti u više razdoblja. Prvi period obilježen je osnivanjem Naučnog društva Narodne Republike BiH 1951. godine, koje je nakon 15 godina, preraslo u ANUBiH.

Tada je Akademija znatno proširila svoje članstvo i djelovala u relativno povoljnijim uvjetima za razvoj i uvažavanje nauke i umjetnosti sve do kraja 1991. godine.

Od 1991. do 1995. godine Akademija je ”preživljavala”, a naglašeno je da je i tada određeni broj akademika pružao podršku u postizanju mira i jačanju bh. državnosti.

Sada, ANUBiH radi na afirmaciji nauke i umjetnosti.

Predsjedik Akademije Miloš Trifković je istakao  da je njena uloga kroz historiju ostala nepromijenjena i da će tako biti i u budućnosti.

– Radimo na tome da budemo upisani u državni registar, ne samo zbog finansiranja, nego mi moramo biti u direktnoj vezi s državnim organizacijama da bismo mogli ostvariti svoju misiju – naglasio je Trifković.

Svečana sjednica organizirana je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

(FENA) M.B.