FENA Novost: Mehanizam obilježava Svjetski dan audio-vizuelne baštine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-28 13:43:42

Mehanizam obilježava Svjetski dan audio-vizuelne baštine

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) – Mehanizam za međunarodne krivične sudove danas obilježava Svjetski dan audio-vizuelne baštine objavljivanjem kratkog informativnog videa pod nazivom “Očuvanje historije u aktuelnom trenutku: Upoznavanje s audio-vizuelnim arhivom međunarodnih krivičnih sudova”.

Ovaj video, koji je pripremila Služba Mehanizma za arhiviranje i dokumentaciju (MARS), skreće pažnju na jedinstvene audio-vizuelne zapise koji se čuvaju u arhivu, prikazuje raznovrsnost i obimnost takvog materijala te informira javnost o načinima pristupa materijalu u posjedu Mehanizma. 

Obilježavanje Svjetskog dana audio-vizuelne baštine usvojeno je 2005. godine na inicijativu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Vijeća za koordinaciju udruženja audio-vizuelnih arhiva (CCAAA), i drugih organizacija. Ovaj dan ima za cilj da podigne svijest o važnosti očuvanja audio-vizuelne baštine, skrene posebnu pažnju na pristup audio-vizuelnim arhivima i proslavi rad institucija koje pomažu zaštitu, očuvanje i pristup audio-vizuelnim materijalima. 

U skladu sa svojim mandatom, Mehanizam je odgovoran za očuvanje i vođenje arhiva Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR), Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma u skladu s najvišim međunarodnim arhivskim standardima te promicanje dugoročnog pristupa arhivima, uz istovremenu zaštitu povjerljivih i osjetljivih informacija, saopćeno je iz Outreach programa MKSJ-a u BiH.

(FENA) M.B.