FENA Novost: Izlaganjima Antolića i Šukera završen drugi dan Simposara

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-28 20:55:38

Izlaganjima Antolića i Šukera završen drugi dan Simposara

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) – Drugi dan Međunarodnog sportskog simpozija “Simposar 2016” završen je predavanjima direktora za sigurnost u GNK Dinamo Krešimira Antolića i legende hrvatskog nogometa i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

Antolić je govorio o borbi s huliganima i sigurnosti na stadionima u Hrvatskoj, ali i problemima s kojima se suočavaju svi nogometni savezi zemalja regiona.

– Radeći u nogometu spoznao sam da UEFA ovom problemu daje veliki značaj. Jako im je važna sigurnost gledalaca na stadionu. U Dinamu se susrećemo s kompleksnim problemima vezanim za huligane. Pred mene su stavljeni izazovi s kojima se nisam prije susretao. Sve zemlje regiona se susreću sa istim problemima, a mnogi veliki klubovi se susreću s problemom aktivizma, odnosno željom huligana da preuzmu upravljanje klubovima – rekao je Antolić u svom izlaganju. 

Istaknuo je da je Dinamo bio pred izbacivanjem iz evropskih takmičenja zbog problema s huliganima, ali da je klub poduzeo mjere koje su spriječile ulazak huligana na stadion i na taj način dugoročno riješio problem, iako huligani još uvijek pokušavaju napraviti probleme koji bi rezultirali kažnjavanjem kluba. 

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i legendarni napadač te zemlje Davor Šuker prisjetio se svoje karijere, Zlatne kopačke iz 1998. godine, te pričao o aktuelnom stanju u nogometu i reprezentaciji Hrvatske. 

– Moja obitelj i treneri su zaslužni za karijeru koju sam imao. Hvala njima i svim ljudima koji su mi imali nešto dati tokom karijere. Pored talenta imao sam i osjećaj za gol. Ljudi vole nogomet i ja sam imao sreću da sam dio jedne velike nogometne familije – rekao je Šuker. 

Osvrnuo se i na svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine kada je bio član hrvatske reprezentacije koja je osvojila treće mjesto, nakon što je u polufinalu izgubila od selekcije Francuske. 

– Imali smo tada paklene pripreme, samo smo čekali početak svjetskog prvenstva. Mi smo uvijek igrali bolje protiv velikih jer nismo imali šta izgubiti. Da li smo tada mogli bolje od trećeg mjesta, pobijediti Francuze, ne znam, ali izgubili smo od domaćina turnira, kasnije prvaka svijeta – rekao je Šuker. 

Danas je također održan okrugli sto o temi “Sport u Bosni i Hercegovini, ujedinjeni ili razjedinjeni”, a gosti su predstavnici sportskih saveza iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

U subotu, posljednjeg dana ovogodišnjeg ”Simposara”, govorit će poznati sportski komentator iz Hrvatske Božo Sušec o sportskom novinarstvu u regiji, a jedan od govornika će biti i trener U21 reprezentacije Švedske Zlatan Nalić.

Istog dana na panelu o aktuelnoj situaciji u nogometu u regiji mišljenje će podijeliti Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Blaž Slišković i Rizah Mešković.

Ovaj simpozij je kao i prethodnih godina otvoren za sve zainteresirane koji žele prisustvovati predavanjima.

(FENA) M.L.