FENA Novost: Na putevima u BiH jutros se saobraća uz slabiji promet vozila

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-27 08:14:06

Na putevima u BiH jutros se saobraća uz slabiji promet vozila

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) – Na putevima u Bosni i Hercegovini ovoga jutra saobraća se uz slabiji promet vozila, po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu.

Na saobraćajnicama u gradskim središtima u jutarnjim satima promet vozila je pojačan. Preporučuje se opreznija vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja. 

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima: M-6 Stolac-Ljubinje (07-16 sati) i M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub (od 09 do 10  i od 13 do 15 sati), kao i na regionalnom putu R-467 Zavidovići-Olovo (Smajilbašići polje, 08-16 sati). 

Na putevima s aktuelnim radovima tokom dana moguće je sporije saobraćanje, a izdvajaju se magistralni putevi: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16 Donji Vakuf-Bugojno, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-17 Maglaj-Doboj, M-18 Priboj-Simin Han i M-18 Živinice-Šićki Brod. 

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Simin Han-Kalesija, zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

M-5

Ključ-Mrkonjić Grad – zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6

Stolac-Ljubinje, zbog deminiranja terena na području općine Stolac, od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-6.1

Tomislavgrad (naselje Bobara), zbog radova na rekonstrukciji raskršća, saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

M-16 

Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Lučina) zbog izvođenja sanacionih radova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično. 

Donji Vakuf-Bugojno, zbog radova na mostu preko rijeke Vrbas vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-16.2

Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju. 

M-17

Doboj-Šešlije, (dionica Johovac-Rudanka) zbog izgradnje priključaka magistralnog puta na autoput, saobraćaj je regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.

Maglaj-Doboj (u Misurićima), zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Olovske Luke, zbog sanacionih radova na raskršću sa regionalnim putem R-467 saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Živinice-Šićki Brod, zbog radova na zamjeni dilatacija na nadvožnjaku preko željezničke pruge vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09 do 10 sati i od 13 do 15 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-411 Kola-Stričići, zbog izvođenja međunarodne vojne vježbe od nazivom “REGEX 2016” na vojnom poligonu Manjača, obustavlen je saobraćaj od 08 do 16 sati.  Alternativni pravac je Kola-Ledenice-Stričići.

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, U toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-445  Bilješevo-Kakanj (Karaulsko polje, općina Kakanj), zbog neophodnih sanacionih radova saobraća se otežano, jednom trakom. 

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, zbog radova na dionici Most na Stavnji-Lješevo saobraća se jednom trakom, naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-455a Svatovac-Živinice-Zelenika, zbog rekonstrukcije kolovoza obustavlja se saobraćaj na dionici Živinice (Finali-pruga)-Kulića raskršće (M-18). Saobraćaj se iz pravca Priluka za Živinice preusmjerava preko Ljubača, dok putnička vozila mogu koristiti lokalnu cestu kroz naselje Litve.

R-458 Simin Han-Gornja Tuzla, zbog rekonstrukcije kolovoza obustavljen je saobraćaj. Saobraćaj se za putnička motorna vozila preusmjerava putnim pravcem Brčanska Malta-raskrsnica za Tetimu-Gornja Tuzla, a autobusi i teretna motorna vozila se propuštaju svaka dva sata.

R-460 Gračanica-Bukva-Srnice, zbog radova na asfaltiranju u vremenu od 08 do 18 sati, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na alternativne pravce.

R-467 Zavidovići-Olovo, zbog deminiranja terena na lokaciji Smajilbašići polje, saobraćaj se od 08 do 16 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO

– Zbog izvođenja radova u ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Skenderija do spoja sa mostom Drvenija) zabranjen je saobraćaj u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru kretanja, dok je druga draga slobodna za saobraćaj.

– Zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Komatin (od raskrsnice sa ulicom Hambina carina do raskrsnice sa ulicom Bostarići). Alternativni pravac za vrijeme obustave je: Komatin-Hambina carina-Brajkovac-Lipe-Komatin i obratno.

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Remze Ahmetovića, Očaktanum, Halilbašića, Sulejmana Omerovića Cara, Porodice Ribar,  Zvornička, Stolačka, Kraljice Jelene, Prijedorska, Zmaja od Bosne  i Kemal Begova, soapćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) L.A.