FENA Novost: Zastupnici NS, SDP i DF: Ne opterećujmo djecu bremenom mržnje

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-26 20:19:59

Zastupnici NS, SDP i DF: Ne opterećujmo djecu bremenom mržnje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) – Zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja po tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću, saopćeno je iz Naše stranke.

– Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je ‘židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja’, te izražavajući zadovoljstvo što je ‘Židova nestalo iz čaršije’. U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf – kazali su zastupnici SDP-a, DF-a i NS-a.

U saopćenju se navodi da ne osporavaju da je Busuladžić, kao i mnogi drugi, bio žrtva komunističkog pravosuđa, ali se naglašava da to nije razlog da se slavi uspomena na njega.

Postavljaju pitanje šta se time poručuje novim generacijama, u zemlji u kojoj su prije 20 godina, Bošnjaci bili žrtve genocida i koja kao dan državnosti slavi dan zasjedanja jednog antifašističkog vijeća, čime se svi u BiH mogu samo ponositi.

– Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje. Ako se borimo za to da se druge škole po BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu BiH – zaključuje se u saopćenju.

(FENA) M.L.