FENA Novost: U Mostaru održane radionice o energijskoj efikasnosti

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-26 16:49:44

U Mostaru održane radionice o energijskoj efikasnosti

MOSTAR, 26. listopada (FENA) – Sedma i osma radionica u nizu o energijskoj efikasnosti pod nazivom “Financiranje energetskih potreba lokalne zajednice” i “Učinkovito korištenje električne energije”, održane su u utorak u Mostaru, priopćeno je danas iz Gradske uprave Grada Mostara. 

Prva radionica namijenjena je upravljačkim strukturama u tijelima javne uprave, a druga tehničkom osoblju u tim tijelima. Radionice su održane u prostorijama gradske vijećnice Grada Mostara u prisustvu predstavnika tijela javna uprave, Općine Neum, Grada Mostara, relevantnih ministarstava, znanstvene zajednice, te stručnog osoblja iz javnih i privatnih poduzeća, vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja Mostara i HNŽ-a.

Moderator radionice bio je Darko Knezović, član projektnog tima CB-GREEN projekta i koordinator za projekte energijske efikasnosti Grada Mostara. Predavanja su održali Vedad Suljić, dipl. ekonomist i Salko Maksumić, dipl.ing el. u ime tvrtke CETEOR koja je angažirana za potrebe održavanja ovih radionica. Za upravljačke strukture javnog sektora održano je predavanje o financiranju energetskih potreba lokalne zajednice korištenjem proračunskih sredstava, programa MFI-a i Europske Unije za financiranje projekata OIE i EE na lokalnoj razini i modernih koncepata financiranja projekata kroz primjere dobre prakse.

Za tehničko osoblje održano je predavanje o električnoj energiji, pretvorbi od primarne do finalne, efikasnom korištenju električne energije, a  bilo je riječi i o pumpama i sistemima s varijabilnom regulacijom frekvencije. Ovom temama uspješno je završen ciklus od osam radionica o energijskoj efikasnosti. Sudionici ovih radionica već su pristupili izradi projektnih ideja vezano za provođenje mjera energijske efikasnosti u objektima i svojim organizacijama.

Svrha je radionica pružiti sveobuhvatni pregled tematike energijske učinkovitosti/efikasnosti i obnovljivih izvora energije te primjenu specifičnih znanja u javnom sektoru, a sve potkrijepljeno primjerima iz prakse. Nakon provedene edukacije očekuje se kako će ciljne skupine, a uzimajući u obzir dosadašnja iskustva i razinu kompetencija, steći dodatna znanja i tehnike za uspješno provođenje nacionalnih, entitetskih, županijskih i lokalnih energetskih politika, a sve u svrhu postizanja definiranih ciljeva na svim razinama.

Radionice su organizirane unutar projekta “CB-GREEN – Prekogranično, zeleno i energetski učinkovito umrežavanje” kojeg financira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013., a provodi 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 499.066,54 eura, odnosno 253.104,60 eura za aktivnosti  u BiH. Cilj je projekta zaštititi i očuvati okoliš, te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Zadarskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energijskoj učinkovitosti/efikasnosti (EE) i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) u javnom sektoru.

CB-GREEN projekt je osobito u skladu s pravilima EU koje snažno promiču očuvanje prirode, energijsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Podizanje svijesti o globalnim problemima okoliša, EE informiranja, izravna smanjenje emisija stakleničnih plinova (CO2 i drugih) kroz implementaciju novih EE i OIE tehnologija i održivog razvoja EE politika, su snažne preporuke EU kojima projekt CB-GREEN doprinosi.

 

(FENA) I.B.