FENA Novost: Završena ekshumacija na području općine Modriča

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 15:09:07

Završena ekshumacija na području općine Modriča

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) – Završena je ekshumacija na lokalitetu pravoslavnog groblja Koprivna, na području općine Modriča.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su ekshumirani posmrtni ostaci sedam osoba.

– U ovom trenutku ne možemo reći o kojim osobama je riječ, ali pretpostavlja se da bi mogli biti posmrti ostaci osoba nestalih u toku proteklog rata na području Modriče – navodi ona.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u prosekturu gradskog groblja Banja Luka, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

Još se  traga za 137 osoba koje su nestale u tri zavoda za mentalno zdravlje na području Modriče – Jakeš, Koprivna i Garevac i 64 osobe iz Višegrada koje su u toku rata prevezene iz Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine Višegrad u Zavod u Modriču.

Prošle godine na istom groblju je izvršena ekshumacija, kada su ekshumirani posmrtni ostaci 17 osoba i do sada su identificirane dvije – Zineta Herenda iz Sarajeva i Lena Koprivica iz Banje Luke.

(FENA) E.F.