FENA Novost: Vlada TK za odgađanje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 12:10:12

Vlada TK za odgađanje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

TUZLA, 25. oktobra (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je tekst inicijative za prolongiranje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koja će biti upućena federalnim nivoima vlasti.

Ministar finansija TK-a Jakub Suljkanović na konferenciji za medije je podsjetio da je početkom oktobra stupio na snagu Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak, kojim je oporezovan topli obrok u utvrđenom iznosu iznad  jedan posto od prosječne plaće u FBiH.

Suljkanović navodi da se kantonalna vlada pridružila inicijativi koju je uputilo Ekonomsko-socijalno vijeće TK-a  Federalnoj vladi.

Mi smo tražili da se odgodi njegova primjena, dok se u parlamentarnu proceduru ne upute i dva prateća zakona, Zakon o porezima i doprinosima na plaće i Zakon o porezu na dohodak, ističe Suljkanović.

Pojasnio je da je otežavajuća okolnost za provođenje spomenutog Pravilnika, jer se sve događa usred poslovne godine, napomenuvši da finansijski planovi nisu usklađeni s novim propisima, potcrtavši da to  znači povećavane izdatke ili na teret poslodavca ili radnika.

(FENA) M.B.