FENA Novost: Održana sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 14:44:21

Održana sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) – Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučila je danas da, na zahtjev Ministarstva prometa i komunikacija BiH, za 20 dana produži amandmansku fazu za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Također je dogovoreno da se od Kolegija Predstavničkog doma zatraži da prijedlog ovog zakona skine s dnevnog reda sjednice Doma predviđene za 9. novembar, te da ga planira za narednu sjednicu Doma nakon toga.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko je kazao da odavno jedan zakon nije izazvao takvo interesovanje kao što je prijedlog ovog zakona.

– Imamo priliku da napravimo sigurno jedan zakon koji će biti prepoznatljiv po onome o čemu se najviše govori, a to je o kaznenoj politici – naveo je ministar Jusko.

Pojašnjavajući potrebu za dodatnim vremenom, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Zoran Andrić je kazao da prijedlog amandmana Ministarstva na ovaj tekst zakona treba da potvrdi Vijeće ministara BiH, da bi oni bili zvanično kao amandmani ovlaštenog predlagača.

– U ovom trenutku Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija treba da nam dostave mišljenje o amandmanima i pretpostavljam da ćemo na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH imati te amandmane u razmatranju – kazao je Andrić.

Komisija za saobraćaj i komunikacije je danas podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona u cilju otklanjanja nejasnoća u postojećem zakonu.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona tretira i problem nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom prometu, uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je u pitanju dokazivanje prekršaja i pokretanje odgovarajućih postupaka.

Također, predloženim zakonom, vrši se usklađivanje zakonodavstva BiH s propisima Evropske unije iz ove oblasti.

Komisija je usvojila Izvještaj s Javne rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH, te primila k znanju Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi s usvajanjem Okvirne strategije saobraćaja BiH za period od 2016. do 2030. godine.

(FENA) H.D.