FENA Novost: Ministrica Dilberović bibliotekama u FBiH uručila 146 naslova knjiga

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-25 13:12:37

Ministrica Dilberović bibliotekama u FBiH uručila 146 naslova knjiga

SARAJEVO, 25.oktobra (FENA) – Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je dodijelila komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH, na svečanosti koja je upriličena u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Uručeno je 146 naslova, odnosno 1.395 primjeraka knjiga i časopisa koja čine recentna univerzitetska i naučna djela te periodična izdanja.

Ministarstvo je u posljednjih pet godina, kako je Dilberović napomenula, bibliotekama dodijelilo 2.673 naslova, odnosno 12.500 primjeraka knjiga i časopisa, koji su značajno obogatili bibliotečki fond javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u FBiH.

Na svečanosti su promovirana i dva zbornika radova, nova izdanja Federalnog ministarstva na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, nastala kao rezultat projekata koje je Ministarstvo finansiralo u okviru programa podrške istraživanju od značaja za Federaciju BiH od 2005. do 2012.godine.

Istakla je da je u tom periodu podržano 80 istraživačkih projekata, za što je izdvojeno gotovo  milion KM.

Zbornik je koncipiran u dva poglavlja, u prvom dijelu su hronološki i po naučnim oblastima, tehničke, prirodne, biotehničke, društvene i humanističke nauke, te biomedicina i zdravstvo, sistematizirani i predstavljeni radovi koje su njihovi autori na poziv dostavili Federalnom ministarstvu obrazovanja.

– Smatramo da će ovi zbornici radova biti od koristi mladim naučnicima i istraživačima u realizaciji njihovih istraživačkih projekata, te ga s radošću stavljamo na uvid i ocjenu javnosti – kazala je ministrica.

Naglasila je da je izdavanje i današnja promocija ovih dvaju zbornika naučnih radova upravo spremnost Ministarstva da transparentno prikaže opravdanost ulaganja u istraživačke projekte od kojih je većina rezultirala objavom u međunarodnim referentnim naučnim časopisima, a neki od njih pripremom i publiciranjem naučnih monografija.

O zbornicima radova i u njima prezentiranim radovima govorili su akademik Rešid Hafizović, predsjednik Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i prof. dr. Nermina Zaimović-Uzunović, članica Savjeta za nauku Ministarstva za oblast tehničkih nauka.

Također je danas ministrca Dilberović s direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismetom Ovčinom potpisala i Ugovor o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u 2016.godini, a sredstva  od 505.000 KM osigurana su u budžetu resornog ministarstva.  

(FENA) M.B.