FENA Novost: Željku Ivankoviću Književna nagrada ‘Ksaver Šandor Gjalski’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 10:49:44

Željku Ivankoviću Književna nagrada ‘Ksaver Šandor Gjalski’

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Dobitnik Književne nagrade “Ksaver Šandor Gjalski” za 2016. godinu je Željko Ivanković za roman “Rat i sjećanje” u izdanju Ex librisa iz Rijeke i Synopsisa (Sarajevo/ Zagreb)

Nagrada će Ivankoviću biti uručena u okviru manifestacije “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” u Zaboku od 24. do 29. oktobra.

U obrazloženju ovogodišnje nagrade žirija u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Dubravko Jelačić Bužimski, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević navodi se između ostalog da Ivankovićev roman potvrđuje da je priča talog iskustva i način usvajanja i osvajanja te znanje o svijetu i ono što ostane kad se sve drugo zaboravi.

U uži izbor za nagradu ušle su knjige: “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera (TIM press, Zagreb 2015.), “Knjiga izlazaka” Kristijana Vujičića (Naklada Ljevak, Zagreb 2015.), “Pjevač u noći” Olje Savičević- Ivančević (Sandorf, Zagreb 2016.), “Rupa” Ivane Simić -Bodrožić (Naklada Ljevak, Zagreb 2016.), “Policijski sat” Luke Bekavca (Fraktura, Zaprešić 2015.), “Radikalna mjesečina” Milka Valenta (OceanMore, Zagreb 2016.), “Žena s drugog kata” Jurice Pavičića (Profil, Zagreb 2015.) i “Kao ruža, kao zvijer, dragi moj Flaubert” Lidije Bajuk (DHK, Zagreb 2016.).”

Željko Ivanković, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, putopisac, radiodramski pisac, književni kritičar, prevoditelj, publicist i novinar, rođen je u Varešu (BiH) 1954. godine. Dobitnik je književnih nagrada za poeziju, esej, radiodramu i priču, a njegovi pojedini eseji, proza i poezija, kao i publicistički prilozi prevedeni su na mnoge svjetske jezike.

Nagradu “Ksaver Šandor Gjalski”, književnu nagradu utemeljenu 1979. godine, dodjeljuje grad Zabok i Društvo hrvatskih književnika.

Do 1985. godine nagrada se dodjeljivala svake druge godine kao poticaj neafirmiranim autorima, a nakon 1985. nagrada se dodjeljuje svake godine i to za najbolje objavljeno prozno književno djelo.

(FENA) L.A.