FENA Novost: Završen projekt ‘Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 11:57:54

Završen projekt ‘Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja’

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Radionicom Prirodna kozmetika, u Centru za zdravo starenje Općine Centar završena je implementacija  projekta Fondacije Nijaz Duraković pod nazivom „Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja“, koji je finansijski podržala Općina Centar Sarajevo sa 2.500 maraka.

Vizija projekta bila je da se ukaže na zajedničke interese starih i mladih te premosti generacijski jaz kroz poboljšanje socijalne uključenosti osoba treće životne dobi u društveno korisne procese, a istovremeno i kroz usmjerenje mladih ka očuvanju tradicije, važnosti i korisnosti vještina i zanata koji u novijim trendovima društva postaju raritet.

Projekt je realiziran kroz osam radionica sa mladima i starima, a koje su održavane jednom sedmično u trajanju dva sata.

-Implementacija je trajala osam sedmica, a u petak je bilo zvanično zatvaranje projekta. Ideje je bila da mladi i stari ljudi razmjene iskustva i znanja. Uglavnom su rađene radionice, i to stari recepti, izrada prirodne kozmetike, odbrambene vještine te kurs računara. Članovi Centra za zdravo starenje su bili uključeni u radionice, a sa druge strane smo imali mlade volontere, koji su se uključili u projekt da učestvuju ili da drže radionice – kazala je Vedrana Duraković, jedna od osnivača Fondacije Nijaz Duraković, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) D.V.