FENA Novost: Zajedničko povjerenstvo za europske integracije BiH s izaslanstvom Bundestaga

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 19:54:31

Zajedničko povjerenstvo za europske integracije BiH s izaslanstvom Bundestaga

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenka Džambas i Fehim Škaljić razgovarali su danas sa izaslanstvom Skupine prijateljstva Bundestaga Savezne Republike Njemačke, s predsjednicom Skupine Marieluise Beck na čelu.

Škaljić je uputio zahvalnost za sve što Njemačka čini na promidžbi europskog puta naše zemlje, izražavajući nadu da će i domaći političari uložiti dodatne napore kako bi ubrzali reforme u procesu europskih integracija BiH.

Kako je Škaljić istaknuo, 20 godina nakon rata europski put BiH nije onakav kakav bi trebao biti. Neodlučnost političara, visok stupanj korupcije i neefikasno pravosuđe neki su od razloga radi kojih BiH nema efikasniji put ka članstvu u Europsku uniju (EU), poručio je Škaljić. Zato, rekao je on, vlasti u BiH moraju mijenjati dosadašnju praksu, ali i uz pomoć predstavnika iz europskih zemalja sticati nova saznanja i usvajati standarde kako bi se ispunili uvjeti koje propisuje EU.

Džambas i Škaljić poručili su izaslanstvu Bundestaga da građani BiH jesu za članstvo u EU, ali da političari u punom kapacitetu ne ispunjavanju svoje obveze. Kao jedan od primjera naveli su poteškoće koje se javljaju oko usvajanja Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta.

Predsjednica Skupine prijateljstva za BiH Bundestaga Marieluise Beck istaknula je da je proces pristupanja EU jako parcijalan i precizan, jer se radi o velikom broju pravnih akata koje treba uskladiti sa zakonodavstvom zemlje u procesu pridruživanja. Upozorila je na to da i međunarodna zajednica, insistirajući na provođenju određenih reformi, djelimično snosi odgovornost za brži i učinkovitiji put BiH ka EU, jer je, kako je navela, evidentno da BiH sa ovakvim političkim ustrojstvom teško ispunjava uvjete za članstvo u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M.L.