FENA Novost: Sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 14:06:59

Sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Vijeće ministara BiH formiralo je Radnu grupu koja će pripremiti i Vijeću ministara u narednih 10 dana dostaviti nacrt zakona koji će objediniti sve incijative za izmjenu zakona o akcizama, uključujući akcize na plavi dizel, naftu i naftne derivate, alkohol i alkoholna pića.

U Radnu grupu su imenovana po dva predstavnika Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva vanjske trgovine i jedan predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje.

O ovom nacrtu zakona izjasnit će se i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.   

OSTVAREN ZNAČAJNI NAPREDAK U IZGRADNJI SISTEMA JAVNIH NABAVKI

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o monitoringu postupaka javnih nabavki za 2015. godinu i zadužilo Agenciju za javne nabavke BiH da nastavi monitoring postupaka javnih nabavki i redovno jednom godišnje izvještava Odbor Agencije o rezultatima monitoringa, a Vijeće ministara BiH po potrebi, a najmanje  jednom godišnje. Agencija za javne nabavke će ovaj izvještaj objaviti na web stranici.

Cilj monitoringa je osiguranje ekonomski opravdanog i racionalnog trošenja javnih sredstava i osiguranje najboljeg mogućeg rezultata po principu razmjene vrijednosti za novac.

U izvještaju se ističe da je ostvaren značajan napredak u izgradnji sistema javnih nabavki, te da su ugovorni organi usvojili značajan broj preporuka iz prethodnih izvještaja o monitoringu postupaka javnih nabavki.  

SAMIT KINA PLUS 16 ZEMALJA POČETKOM NOVEMBRA U RIGI

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom o samitu Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će početkom novembra ove godine biti održan u Rigi u Latviji.

Delegaciju Bosnu i Hercegovinu na ovom samitu predvodit će predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Samit okuplja premijere, resorne ministre i poslovnu zajednicu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, čiji je cilj privredni rast praćen novim investicijama i unapređenje regionalne saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) H.D.