FENA Novost: Predstavljena Monografija Behram-begove medrese u Tuzli

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 23:14:18

Predstavljena Monografija Behram-begove medrese u Tuzli

TUZLA, 24. oktobra (FENA) – Monografija Behram-begove medrese, u kojoj je predstavljen njen rad i razvoj od postanka do danas, predstavljena je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli povodom  obilježavanja 390 godina postojanja te ustanove.

O monografiji su govorili Omer Nakičević, Sead Seljubac, Adnan Jahić i Mensur Husić.

Pomoćnik muftije tuzlanskog Sead Seljubac kazao je da ova monografija tretira trase koje je ta ustanova prošla  u određenim periodima kroz svoj rad, u periodu prije njenog zatvaranja, ali i u novom nakon obnove njenog rada.

Dodao je da je u monografiji segmentarno obuhvaćeno sve ono što je najbitnije u radu jedne obrazovne i odgojne institucije vjerskog tipa.

Navodi da je predstavljen cijeli period njenog rada, s određenim nedostacima u nekim fazama, naglašavajući da neki izvori nisu bili dostupni istraživačima.

Direktor Behram – begove medrese Ahmed Hatunić ocijenio je da je ova monografija najvrijednije  izdanje Medrese do sada, istaknuvši da je u njoj oslikana cijela prošlost  te ustanove.

Pojasnio je da se u njoj nalaze  veoma  važni spisi i dokumenti iz 390 godina duge povijesti, dodavši da se u monografiji pominju i učenici i nastavnici, kao i vremena u kojima je djelovala, tvrdeći da to  govori o narodu i državi, te promjenama kroz povijest.

(FENA) M.L.