FENA Novost: Posmatračka gupa – U turskoj ofanzivi u Siriji ubijeno skoro 100 civila

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 20:08:27

Posmatračka gupa – U turskoj ofanzivi u Siriji ubijeno skoro 100 civila

BEJRUT, 24. oktobra (FENA) – Skoro 100 civila ubijeno je u dvomjesečenoj ofanzivi turskih snaga i njima savezničkih pobunjenika u sjevernoj Siriji, saopćila je u ponedjeljak posmatračka grupa.

Turski zvaničnici nisu odmah davali nikakve komentare, ali je Ankara i ranje osporavala civilne pogibije tokom njene kampanje.

Operacija “Štit Eufrata” pokrenuta je u Siriji 24. augusta protv džihadističke grupe Islamska država i protv kurdske milicije koju Ankara smatra “teroristčkom grupom”.

Otada je u turskim zračnim udarima i granatiranjima u okviru vojne kampanje ubijeno 96 civila, među kojima i 22 djece, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji saoćila je da pobunjenici umiješani u napad vode borbu na terenu uz žestoku podršku turske vatrene sile – uglavnom iz zračnih udara i artiljerijske vatre s turske teritorije.

– Devedeset dvoje civila, većinom Kurda, ubijeno je u regijama pod kontrolom grupe Islamska država – izjavio je čelnik Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Kazao je da je preostalih četvero ubijeno u oblastima pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga, kurdsko-arapske alijanse kojom dominiraju Narodne zaštitne jedinice (YPG).

Turska smatra YPG i stranku Kurdska demokratska unija (PYD) povezanim sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja predvodi pobunu u Turskoj od 1984. godine, prenosi AFP.

(FENA) M.L.